Tort Biust

Tort Biust

Tort Biust to kreatywna, zabawna propozycja dla poszukujących oryginalnych, niebanalnych pomysłów na tort. Ta nietypowa propozycja jest doskonałym wyborem na wieczór panieński, urodziny lub każdą inną okazję, która wymaga odrobinę humoru i nonszalancji. Na pewno zaskoczy i rozbawi gości, jest przede wszystkim efektowny i zapadający w pamięć. Ciekawym pomysłem jest personalizacja tortu, co nadaje mu bardziej indywidualny charakter. Rozmiar, kolor, a nawet smak biustu – wszystko zależy od Twojej wyobraźni. Ta kusząca propozycja sprawdzi się także jako prezent dla miłośników cukierniczych nowinek, którzy cenią sobie nie tylko smak, ale i formę deseru.

Składniki:

  • Biszkopt okrągły:
  • 4 jajka
  • 80 gram mąki pszennej
  • 80 gram mąki ziemniaczanej
  • 40 gram cukru
  • 1 łyżka oleju, wody i octu
  • Biszkopt na piersi:
  • 3 jajka
  • 50 gram mąki pszennej
  • 50 gram mąki ziemniaczanej
  • 30 gram cukru
  • 1 łyżka oleju, wody i octu
  • Krem:
  • 6 jajek
  • 300 gram cukru pudru
  • 2 kostki masła
  • 10 gram spirytusu
  • 1 olejek rumowy
  • Plastyczna masa cukrowa na „skórę”:
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 15 łyżek wody
  • 150 gram glukozy w proszku
  • ok. 1 kg cukru pudru
  • odrobina żółtego barwnika w proszku
  • Plastyczna masa cukrowa na stanik:
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek wody
  • 50 gram glukozy w proszku
  • ok. 450 gram cukru pudru
  • dowolny kolorowy barwik w proszku

Tort biust – jak zrobić?

  1. Przygotuj pierwszy biszkopt w tortownicy o średnicy około 30cm.
    Białka ubij na sztywno, wsyp cukier, następnie dodaj żółtka zmieszane z octem, wodą i olejem. Delikatnie wmieszaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
    Wylej ciasto do tortownicy i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza do momentu, gdy patyczek wykaże suchy.
  2. Przygotuj biszkopt na kształt piersi, postępując dokładnie tak samo jak przy pierwszym biszkopcie.
    Gotowe ciasto przelej do dwóch okrągłych metalowych misek o średnicy 14 cm. Jeśli nie masz dwóch misek, możesz piec po kolei, ale podziel składniki biszkoptu na pół i ubij kolejną porcję dopiero po upieczeniu pierwszej.
    Wyjmij biszkopty z foremek i odczekaj, aż ostygną.
  3. W garnku podgrzej wodę do wrzenia. Jajka i cukier puder wsyp do szklanej, metalowej miski lub garnka, który można postawić na garnku z wodą.
    Gdy woda zagotuje się, postaw miskę z jajkami na garnku i szybko ubijaj mikserem. Ubijaj tak długo, aż masa stanie się biała i przestanie pachnieć surowymi jajami.
    Następnie zdejmij garnek i kontynuuj ubijanie, aż masa będzie miała temperaturę pokojową.
    Kolejnym krokiem jest utarcie dwóch kostek masła na puszystą masę, a potem powoli dodawaj ubite jajka z cukrem do masła. Na koniec wlej spirytus i olejek rumowy. Mieszaj, aż składniki się połączą. Włóż masę do lodówki na 10 minut.
  4. Na okrągły biszkopt połóż „piersi” i wyciągnij biszkopt na dole, jak pokazano na zdjęciu. Delikatnie przycięcie brzegów z góry z prawej i lewej strony.
    Pokrój biszkopty na blaty, nasącz je i smaruj kremem.
  5. Rozpuszcz żelatynę w wodzie, a gdy napęcznieje, dodaj glukozę. Delikatnie podgrzewaj, aż proszek się rozpuści, a następnie dodaj barwnik. Studź, a potem wygnieć w cukrze pudrze, podsypując go po 200 gram, aż osiągnie konsystencję plasteliny. Cienko rozwałkuj i nałóż na ciasto. Nadmiar obetnij.
    Postępuj tak samo z wycinaniem stanika, ale sklej go z „skórą” za pomocą wody (delikatnie zwilż „skórę” i przyłóż wcześniej wycięty stanik).

Tort Biust – dodatkowe informacje

Masę plastyczną polecam rozwałkować cienko 🙂 a sutki zrobić można z czekolady plastycznej


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort biedronka
Następny przepis: Tort Boisko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode