Tort bezowy z kremem adwokatowym
Tort bezowy z kremem adwokatowym to prawdziwa uczta dla podniebienia, idealna propozycja dla miłośników wyrafinowanych smaków. Baza przepisu składa się z chrupiących bezy, które idealnie komponują się z delikatnym, aksamitnym kremem adwokatowym. Ten nietypowy dodatek nadaje deserowi orzeźwiający, nieco wytrawny smak, który rewelacyjnie kontrastuje z słodkością bezy. To jednocześnie egzotyczna i elegancka propozycja na wyjątkowe okazje. Oto przepis na ten niepowtarzalny tort, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Zobacz, jakie składniki będą Ci potrzebne, aby zaskoczyć swoich gości niebanalnym, ale przede wszystkim smacznym deserem.
admin
Składniki:
- KAŻDA BEZA:
- 4 białka
- szczypta soli
- 220 g cukru kryształu
- 0,5 łyżeczki octu
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- KREM AJERKONIAKOWY
- 250-300 ml likieru Adwokat
- 300-400 g masła
Tort bezowy z kremem adwokatowym – jak zrobić?
-
1.
Schłodzone białka ubić z solą. Do sztywnych białek wsypywać powoli cukier (aż masa zrobi się sztywna). Nie przerywając miksowania dodawać ocet i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie rozmiksować.Pieczenie:
Pierwsze 5-10 minut w temperaturze 180 stopni
Potem 65 minut w temperaturze 150 stopniKażdą bezę zostawić w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia (około 1 godzina).
-
2.
Krem adwokatowy:
Masło ubić mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli wlewać ajerkoniak.
-
3.
Upieczone i wystudzone blaty bezowe przekładać kremem adwokatowym. Można go delikatnie rozsmarowywać lub wyciskać szprycą cukierniczą.
Tort bezowy z kremem adwokatowym – dodatkowe informacje
Zostawić na noc w chłodzie, aby blaty ładnie złapały krem.
Tort jest bardzo wysoki, ale wbrew pozorom łatwo się go kroi 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort Bezowy Rafaello
Następny przepis: Tort bezowy z orzechami i czekoladą