Tort bezowy Pavlova z malinową frużeliną

Tort bezowy Pavlova z malinową frużeliną

Zachęcamy do przygotowania niesamowicie eleganckiego i gustownego deseru – Tortu Pavlova. To australijsko-nowozelandzkie cudo kulinarne jest nie tylko piękne, ale przede wszystkim wyjątkowo delikatne, słodkie i kuszące. Twarda z zewnątrz i miękka w środku beza, skąpana w wytwornej malinowej frużelinie to prawdziwy poemat smaku. Ten tort bezowy z frużeliną jest idealny na każde święto, okazje uroczyste jak i zwykłe dni, kiedy chcemy sprawić radość bliskim. Jest niezwykle dekoracyjny, smakowity i elegancki. Dodaj do swojego repertuaru kulinarnego ten niezwykły przepis. Zaskocz swoich gości Tortem Pavlova z malinową frużeliną!

Składniki:

  • beza:
    • 200g białek
    • szczypta soli
    • 350g cukru
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
  • krem z frużeliną:
    • 150g malin świeżych lub mrożonych
    • 600g śmietany kremówki 36%
    • 100g sera mascarpone
    • 5 łyżek cukru
    • łyżka cukru pudru
    • łyżeczka żelatyny
    • 50 ml wrzątku
    • ekstrakt waniliowy
  • dodatkowo:
    • świeże jadalne kwiaty

Tort bezowy pavlova z malinową frużeliną – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Białka miksujemy na najwyższych obrotach z dodatkiem soli. Kiedy piana z białek jest gęsta (ale jeszcze nie sztywna) dosypujemy stopniowo cukier cały czas miksując. Dokładamy do piany mąkę i ocet. Mieszamy łopatką.
  2. Na blachę z piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Rysujemy na nim cztery okręgi o średnicach 9, 12, 15 i 18 cm. Na zarysowane pola wykładamy pianę bezową. Łyżką formujemy krążki o jednakowej wysokości.
  3. Przez pierwsze 3 minuty pieczemy bezy w nagrzanym (góra – dół) piekarniku przez w 160°C. Potem obniżamy temperaturę do 100°C i suszymy bezy ponad 3 godziny. Po wysuszeniu zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
  4. Maliny wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i zagotowujemy. Przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do przetartych malin. Zostawiamy do ostudzenia. Niewielką część frużeliny zostawiamy do polania tortu.
  5. Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno na najwyższych obrotach. Stopniowo dodajemy ser mascarpone, a następnie ostudzoną frużelinę, cukier puder i ekstrakt waniliowy.
  6. Bezy przekładamy malinowym kremem, polewamy frużeliną i dekorujemy kwiatami.

Tort bezowy Pavlova z malinową frużeliną – dodatkowe informacje

Tort bezowy z frużeliną jest doskonałym deserem na letnie przyjęcia. Aby przygotować pyszne ciasto, suszenie bezę należy wykonać w temperaturze 100°C przez około 3 godziny. W trakcie suszenia można ułamać wierzchnią warstwę w miejscu, w którym ma być pokryta kremem, sprawdzić jaka jest w środku i ewentualnie skrócić lub wydłużyć czas suszenia. Beza po wysuszeniu powinna pozostać wilgotna w środku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort bezowo-daktylowy
Następny przepis: Tort bezowy, owocowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode