Tort bezowy Pavlova z malinową frużeliną
Zachęcamy do przygotowania niesamowicie eleganckiego i gustownego deseru – Tortu Pavlova. To australijsko-nowozelandzkie cudo kulinarne jest nie tylko piękne, ale przede wszystkim wyjątkowo delikatne, słodkie i kuszące. Twarda z zewnątrz i miękka w środku beza, skąpana w wytwornej malinowej frużelinie to prawdziwy poemat smaku. Ten tort bezowy z frużeliną jest idealny na każde święto, okazje uroczyste jak i zwykłe dni, kiedy chcemy sprawić radość bliskim. Jest niezwykle dekoracyjny, smakowity i elegancki. Dodaj do swojego repertuaru kulinarnego ten niezwykły przepis. Zaskocz swoich gości Tortem Pavlova z malinową frużeliną!
admin
Składniki:
- beza:
- 200g białek
- szczypta soli
- 350g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
- krem z frużeliną:
- 150g malin świeżych lub mrożonych
- 600g śmietany kremówki 36%
- 100g sera mascarpone
- 5 łyżek cukru
- łyżka cukru pudru
- łyżeczka żelatyny
- 50 ml wrzątku
- ekstrakt waniliowy
- dodatkowo:
- świeże jadalne kwiaty
Tort bezowy pavlova z malinową frużeliną – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Białka miksujemy na najwyższych obrotach z dodatkiem soli. Kiedy piana z białek jest gęsta (ale jeszcze nie sztywna) dosypujemy stopniowo cukier cały czas miksując. Dokładamy do piany mąkę i ocet. Mieszamy łopatką.
- Na blachę z piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Rysujemy na nim cztery okręgi o średnicach 9, 12, 15 i 18 cm. Na zarysowane pola wykładamy pianę bezową. Łyżką formujemy krążki o jednakowej wysokości.
- Przez pierwsze 3 minuty pieczemy bezy w nagrzanym (góra – dół) piekarniku przez w 160°C. Potem obniżamy temperaturę do 100°C i suszymy bezy ponad 3 godziny. Po wysuszeniu zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
- Maliny wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i zagotowujemy. Przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do przetartych malin. Zostawiamy do ostudzenia. Niewielką część frużeliny zostawiamy do polania tortu.
- Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno na najwyższych obrotach. Stopniowo dodajemy ser mascarpone, a następnie ostudzoną frużelinę, cukier puder i ekstrakt waniliowy.
- Bezy przekładamy malinowym kremem, polewamy frużeliną i dekorujemy kwiatami.
Tort bezowy Pavlova z malinową frużeliną – dodatkowe informacje
Tort bezowy z frużeliną jest doskonałym deserem na letnie przyjęcia. Aby przygotować pyszne ciasto, suszenie bezę należy wykonać w temperaturze 100°C przez około 3 godziny. W trakcie suszenia można ułamać wierzchnią warstwę w miejscu, w którym ma być pokryta kremem, sprawdzić jaka jest w środku i ewentualnie skrócić lub wydłużyć czas suszenia. Beza po wysuszeniu powinna pozostać wilgotna w środku.