tort bezowy dakłas
Tort bezowy Dakłas to odrobinę skomplikowany, ale naprawdę satysfakcjonujący do wykonania deser. Pochodzi z Francji, choć zaskakuje swoją wyjątkową wielowarstwową strukturą. Tradycyjnie składa się z cienkich, chrupiących i lekkich warstw bezy przełożonych kremem lub konfiturą. W naszym przepisie konieknym składnikiem jest daquas. Jest to bezglutenowe ciasto, które dodatnio wpływa na smak i konsystencję tortu. Brzmi skomplikowanie, ale jest naprawdę warte zachodu – idealne dla tych, którzy chcą zaskoczyć swoje podniebienie niebanalnym smakiem. Jeżeli przepadałeś za pavlova, to tort bezowy dakłas na pewno ci przypasuje.
admin
Składniki:
- 8 jajek
- ser mascarpone 2 op.
- śmietanka słodka 30% – 200ml.
- daktyle suszone 1 op.
- orzechy włoskie 1 op.
- masa kajmakowa 2 łyżki
- łyżka kakao naturalne do posypania
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki cukru
Tort bezowy dakłas – jak zrobić?
- Nagrzać piekarnik do 190 stopni (góra /dół).
- Białka oddzielić od żółtek oraz wlać 8 białek do suchego naczynia.
- Ubić mikserem na wolnych obrotach, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.
- Na koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
- Na blaszkach z wyposażenia piekarnika rozłożyć papier do pieczenia i odrysować od talerza 4 okręgi (po 2 na każdej blaszce).
- Ubite białka nakładać chochlą na środek okręgów i rozprowadzić równo.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 5 minut.
- Po tym czasie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 120 stopni i piec kolejne 90 minut.
- Studzić w otwartym piekarniku całą noc.
- Następnego dnia przygotować krem.
- Do suchego pojemnika wlać śmietankę i ubijać ją.
- Dodać 2 op serka mascarpone, miksując cały czas.
- Dodać 2 łyżki masy kajmakowej i miksować, aż składniki się połączą.
- Do gotowego kremu wkroić orzechy włoskie i suszone daktyle.
- Delikatnie wymieszać składniki łopatką.
- Przygotować talerz.
- Nałożyć jeden okrąg bezy na talerz.
- Nałożyć warstwę kremu (dość grubo).
- Położyć drugi okrąg bezy i delikatnie docisnąć.
- Znowu przełożyć kremem i docisnąć.
- Kolejną bezę wyłożyć resztą kremu.
- Przez ostatnią bezę posypać delikatnie naturalnym kakao.
- Można udekorować orzechami, daktylami lub listkiem mięty.
- Smacznego!
daquas ciasto – dodatkowe informacje
Podczas pieczenia blatów można zamienić blaszki, ponieważ te pod spodem inaczej się pieką jak te do góry. Do kremu można dodać mniej lub więcej masy kajmakowej w zależności od tego jak bardzo ma być słodki.