tort bezowy dakłas

tort bezowy dakłas

Tort bezowy Dakłas to odrobinę skomplikowany, ale naprawdę satysfakcjonujący do wykonania deser. Pochodzi z Francji, choć zaskakuje swoją wyjątkową wielowarstwową strukturą. Tradycyjnie składa się z cienkich, chrupiących i lekkich warstw bezy przełożonych kremem lub konfiturą. W naszym przepisie konieknym składnikiem jest daquas. Jest to bezglutenowe ciasto, które dodatnio wpływa na smak i konsystencję tortu. Brzmi skomplikowanie, ale jest naprawdę warte zachodu – idealne dla tych, którzy chcą zaskoczyć swoje podniebienie niebanalnym smakiem. Jeżeli przepadałeś za pavlova, to tort bezowy dakłas na pewno ci przypasuje.

Składniki:

  • 8 jajek
  • ser mascarpone 2 op.
  • śmietanka słodka 30% – 200ml.
  • daktyle suszone 1 op.
  • orzechy włoskie 1 op.
  • masa kajmakowa 2 łyżki
  • łyżka kakao naturalne do posypania
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki cukru

Tort bezowy dakłas – jak zrobić?

  1. Nagrzać piekarnik do 190 stopni (góra /dół).
  2. Białka oddzielić od żółtek oraz wlać 8 białek do suchego naczynia.
  3. Ubić mikserem na wolnych obrotach, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.
  4. Na koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
  5. Na blaszkach z wyposażenia piekarnika rozłożyć papier do pieczenia i odrysować od talerza 4 okręgi (po 2 na każdej blaszce).
  6. Ubite białka nakładać chochlą na środek okręgów i rozprowadzić równo.
  7. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 5 minut.
  8. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 120 stopni i piec kolejne 90 minut.
  9. Studzić w otwartym piekarniku całą noc.
  10. Następnego dnia przygotować krem.
  11. Do suchego pojemnika wlać śmietankę i ubijać ją.
  12. Dodać 2 op serka mascarpone, miksując cały czas.
  13. Dodać 2 łyżki masy kajmakowej i miksować, aż składniki się połączą.
  14. Do gotowego kremu wkroić orzechy włoskie i suszone daktyle.
  15. Delikatnie wymieszać składniki łopatką.
  16. Przygotować talerz.
  17. Nałożyć jeden okrąg bezy na talerz.
  18. Nałożyć warstwę kremu (dość grubo).
  19. Położyć drugi okrąg bezy i delikatnie docisnąć.
  20. Znowu przełożyć kremem i docisnąć.
  21. Kolejną bezę wyłożyć resztą kremu.
  22. Przez ostatnią bezę posypać delikatnie naturalnym kakao.
  23. Można udekorować orzechami, daktylami lub listkiem mięty.
  24. Smacznego!

daquas ciasto – dodatkowe informacje

Podczas pieczenia blatów można zamienić blaszki, ponieważ te pod spodem inaczej się pieką jak te do góry. Do kremu można dodać mniej lub więcej masy kajmakowej w zależności od tego jak bardzo ma być słodki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort bezowo-daktylowy
Następny przepis: Tort bezowy, owocowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode