Tort bezowo – kawowy
Przedstawiamy państwu niesamowicie wykwintny przepis na tort bezowo-kawowy. Ten smakowity deser, dzięki połączeniu delikatnej bezy z intensywnym smakiem kawy, tworzy doskonałe kompozycje smakowe. Kusząca słodycz bezy w cudowny sposób kontrastuje z lekko gorzkawym posmakiem kawy. Znajomość tych składników, pochodząca od strusinianki, która jest znanym mistrzem sztuki cukierniczej, czyni ten przepis wyjątkowym i zdecydowanie warty sprawdzenia. Ten spektakularny tort jest odpowiednim wyborem na wyjątkowe okazje, a także jako luksusowy dodatek do codziennego desery.
admin
Składniki:
- Blaty bezowe:
- 8 białek
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Krem kawowy I:
- 1,5 kostki masła
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- ok. 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- łyżka spirytusu
- Krem kawowy II:
- 1,5 kostki masła
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- ok. 6 łyżeczek kawy cappuccino orzechowego
- łyżka spirytusu
- Do dekoracji:
- kawa, pokruszone bezy
Tort bezowo – kawowy – jak zrobić?
- Blaty bezowe:
Białka ubić z cukrem na sztywno.
Dodać mąkę i wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ubitą pianę wyłożyć na blachę, dzieląc białka tak, aby uzyskać 3 blaty bezowe o średnicy 20 cm.
Blaty piec godzinę w temperaturze 130 stopni.
Bezy zostawić w piekarniku do ostygnięcia. - Krem kawowy I:
Margarynę rozetrzeć mikserem.
Następnie ubić białka na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Masę jajeczną dodawać stopniowo do margaryny i ucierać.
Dodać kawę i powoli wlać spirytus, cały czas ucierając masę.
Gotową masą przełożyć pierwszy blat.
Można zostawić troszkę tej masy do dekoracji wierzchu i boków. - Krem kawowy II:
Przygotować identycznie jak krem kawowy I.
Przełożyć drugi blat bezowy. - Wierzch ciasta posmarować kremem.
Następnie wierzch i boki udekorować pokruszonymi bezami i kawą.
Można użyć również gorzkiej czekolady.
Smacznego!
Słowa kluczowe: strusinianka, torty
Tort bezowo – kawowy – dodatkowe informacje
Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Wtedy krem na pewno się nie zważy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort bezglutenowy ze Scooby Doo
Następny przepis: Tort bezowo-daktylowy