Tort bakaliowy na białkach
Tort bakaliowy na białkach to wyjątkowo lekka i przepyszna alternatywa dla tradycyjnych ciast. Wyróżnia się delikatnością bijonu z białek i subtelnym smakiem różnych bakalii. Wyjątkowy smak tortu to także zasługa ciemnego kakao, które doskonale komponuje się z nutą wanilii. O zaletach tego desery nie można zapominać – jest nie tylko delikatny, ale także nisko kaloryczny, dzięki czemu jest idealny na dietę. Tort z białek, czyli lekki i smaczny deser, zaskoczy swoim smakiem niejednego wielbiciela słodkości, a prostota wykonania zachęca do przygotowania nawet mniej doświadczonym kucharzom.
admin
Składniki:
- Ciasto białkowe I
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mąki krupczatki
- 1/4 szklanki oleju
- 50g orzechów włoskich
- Ciasto białkowe II
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mąki krupczatki
- 1/4 szklanki oleju
- 50g migdałów w płatkach
- Ciasto białkowe III
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mąki krupczatki
- 1/4 szklanki oleju
- 50g wiórek kokosowych
- Krem:
- 1 duży kubek śmietany 30% (400g)
- 1 serek mascarpone (250g)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 1 tabliczka czekolady z orzechami
- 1 duży wafelek princessa kokosowa
- Ponadto:
- 1 słoiczek dżemu ananasowego (280g, Łowicz)
- 1 puszka ananasów w plastrach lub kawałkach
Tort bakaliowy na białkach – jak zrobić?
- Ciasta białkowe
Białka, cukier oraz proszek do pieczenia ubić na sztywną pianę. Delikatnie dosypywać mąkę ziemniaczaną i mieszać ręcznie, najlepiej drewnianą łyżką. Do masy wlać olej i mieszać aż do połączenia się składników. Na końcu dodać odpowiednio do każdego placka:
I- posiekane drobno orzechy
II- płatki migdałów
III- kokos
Każdy placek piec w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 20 min. (do suchego patyczka). Przełożyć na tacki, pozostawić do ostudzenia. - Krem:
Śmietankę ubijamy wraz ze śmietan-fixem na sztywną masę. Do kremu dodajemy serek mascarpone i ubijamy jeszcze przez chwilę na wolnych obrotach. Dodajemy cukier puder oraz posiekaną drobno czekoladę z orzechami i wafelek princessa. Mieszamy, ewentualnie odstawiamy w chłodne miejsce jeśli nasze blaty są jeszcze zbyt ciepłe, by je przełożyć. - Przełożenie:
Placek orzechowy – 1/2 słoiczka dżemu ananasowego – ok 1/4 kremu śmietankowego z mascarpone – placek migdałowy – 1/2 słoiczka dżemu ananasowego – ok. 1/3 kremu śmietankowego – placek kokosowy – ok 1/2 kremu śmietankowego – posiekane drobno kawałki ananasa. Pozostałą częścią kremu smarujemy boki naszego tortu.
Tort bakaliowy na białkach – dodatkowe informacje
Do przełożenia tortu możemy użyć dżemu o dowolnym smaku, placki są wtedy bardziej nawilgnięte i jak dla mnie smakują super 🙂