Tort auto wywrotka

Tort auto wywrotka

Tort „Auto Wywrotka” to prawdziwy majstersztyk cukierniczy, który z pewnością zadowoli małych miłośników motoryzacji. To nie tylko smaczny deser, ale również prawdziwa atrakcja na dziecięcych przyjęciach. Niepowtarzalny wygląd tego tortu, przypominający samochód ciężarowy czy tir, sprawia, że staje się on centrum uwagi podczas urodzin lub innych uroczystości. Mając do dyspozycji nasz przepis, krok po kroku, z łatwością stworzysz ten wyjątkowy tort, który zaskoczy nie tylko najmłodszych, ale także dorosłych. Upieczenie i dekorowanie tego tortu to prawdziwe wyzwanie, ale efekt końcowy jest tego warty.

Składniki:

  • Dwa biszkopty każdy z 4 jajek (wymiar blachy 22cm/33cm)
  • Przepis na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • Krem np. karpatkowy na budyniu
  • 0,5 l mleka
  • 250 gram margaryny Kasia
  • Krem maślany:
  • 200g masła 82%
  • 1 małe jajko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Do przełożenia owoce:
  • Truskawki
  • Masa cukrowa
  • 1 kg gotowej białej masy cukrowej
  • Barwnik spożywczy:
  • Niebieski, granatowy i czarny
  • Lekkie groszki lub chrupki, które będą tworzyć np. żwir, kamienie. Około 350 gram

Tort auto wywrotka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Krem budyniowy: Odlej 3/4 szklanki mleka w którym rozpuszczamy mieszankę budyniową. Resztę mleka zagotuj. Po zagotowaniu dodaj mieszankę budyniową i mieszaj, aż do zgęstnienia budyniu. Przełóż budyń do miski i przykryj woreczkiem aby nie powstał kożuch. Po wystudzeniu dodawaj budyń do miękkiego tłuszczu miksując na średnich obrotach.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 25-30 minut. Każdy biszkopt przecinamy pionowo przez środek. Z jednego biszkoptu musimy wyciąć środek o kształcie prostokąta (będzie to nasza naczepa). Biszkopt przekładamy kremem i truskawkami tworząc duży prostokąt. Na samą górę dajemy biszkopt z wyciętym okienkiem.
  3. Prostokąt, który został z okienka biszkoptu dajemy na przód auta jako element kabiny. Następnie przecinamy lekko biszkopt między kabiną a naczepą aby powstała szpara oddzielająca kabinę od naczepy.
  4. Ścinamy lekko ze skosu przód tortu aby kabina tworzyła skos jako szyba. Tak złożony tort posmaruj dookoła masą maślaną tak aby zakrył cały biszkopt. Wstaw do lodówki na minimum godzinę aby tort się dobrze schłodził przed nałożeniem masy cukrowej.
  5. Krem maślany: masło ubij na puch, białko ubij z połową cukru pudru, następnie żółtka ubij z pozostałym pudrem. Po ubiciu dodaj żółtka do białek – ubij i dodaj stopniowo do masła masę jajeczną i sok z cytryny.
  6. Aby uzyskać kolor mocny granat użyj barwnika spożywczego w kolorze niebieskim i czarnym. Po uzyskaniu odpowiedniego koloru, rozwałkuj masę cukrową.
  7. Rozwałkowaną masę cukrową przenieś na tort. Dokładnie dociśnij do brzegu i wyrównaj nierówności dłonią dociskając masę co kremu.
  8. Białą masą cukrową rozkawałkuj i obłóż nasz przód samochodu. Dokładnie wyrównaj brzegi, aby nie było powietrza pod masą cukrową. Po obłożeniu naszego tortu rozwałkuj czarną masę cukrową i wytnij cienkie paski, które przykleisz na sam dół dookoła tortu, aby zakryć odcięty nadmiar masy. Również zakrywamy paskiem masy łączenie między kabiną a wywrotką.
  9. Na koniec ozdabiamy nasz samochód elementami z masy cukrowej takimi jak koła, szyba, lusterka, światła itp.
  10. Na samą górę naszej wywrotki wysyp lekkie groszki lub chrupki, które będą tworzyć np. żwir, kamienie.

Tort auto wywrotka – dodatkowe informacje

Nigdy nie nakładaj masy cukrowej bezpośrednio na bitą śmietanę, ponieważ masa się rozpuści.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Angry Birds
Następny przepis: Tort Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode