Tort Ania
Tort Ania to niezwykle smaczne, słodkie wydanie tradycyjnego tortu. Prawdziwym klejnotem tego przepisu są wyselekcjonowane składniki, które tworzą harmonijną symfonię smaków. Jego delikatna tekstura, połączona z intensywnymi nutami słodkości, gwarantuje prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. Podaruj sobie i swoim bliskim chwilę prawdziwej rozkoszy z tortem Ania. To idealne uzupełnienie każdej specjalnej okazji, czy to urodziny, święta czy rodzinne spotkania. Elegancki, wykwintny i nieodparty – taki jest tort Ania. Pynki wystarczą na stworzenie 12 rozkosznych kawałków. Czy jesteś gotów na słodką przygodę?
admin
Składniki:
- ciasto:
- 40 dag mąki
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 1 jajo
- 1-2 łyżki mleka
- 1 proszek do pieczenia
- masa:
- 1 paczka budyniu
- 0,25l mleka
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 1 żółtko
- 4 łyżki naparu z kawy
Tort ania – jak zrobić?
-
1.
Utrzeć masło do białości, dodać jajo, cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli ciasto jest za gęste dodać mleka. -
2.
Wyrobione ciasto podzielić na 5 części i upiec 5 krążków na jasnozłoty kolor. -
3.
Z resztek ciasta 6 krążek upiec mocniej. -
4.
Ugotować gęsty budyń, dodać napar z kawy. -
5.
Masło utrzeć, dodawać po łyżeczce wystudzonego budyniu, na końcu dodać żółtko. -
6.
Masą przełożyć 4 krążki ciasta oraz posmarować boki. 5 krążek posmarować po wierzchu. -
7.
Ostatni krążek rozkruszyć wałkiem i obsypać bok tortu. -
8.
Wierzch udekorować
Słowa kluczowe: torty ania
Ania – dodatkowe informacje
Tort Ania jest najlepszy na drugi dzień, kiedy kruche krążki przyjmą wilgoć z masy. Przy obecnych cenach jajek jest to bardzo dobra alternatywa dla tortów biszkoptowych.