Tort Angry Birds

Tort Angry Birds

Przygotuj tort, który zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Tort Angry Birds to kreatywny deser, który z pewnością stanie się gwiazdą każdej imprezy. Zarówno wygląd, inspirowany popularną grą mobilną, jak i smak tego tortu, zadowolą najbardziej wybredne podniebienia. Poniżej znajduje się lista składników potrzebnych do stworzenia tego wyjątkowego deseru. Łatwo dostępne i proste w przygotowaniu, te składniki przekształcą się w niezapomnianą, słodką przygodę pełną barw i smaków. Bez względu na okazję tort Angry Birds z pewnością dostarczy mnóstwo radości na każdym przyjęciu.

Składniki:

  • Biszkopt:

    8 jajek

    1,5 szklanki mąki

    1,5 szklanki cukru

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Masa:

    1 l śmietany 36 %

    2 łyżki żelatyny spożywczej

    200 g mascarpone

    8 łyżek cukru pudru

    6 łyżek mleka

  • Masa cukrowa:

    500g cukru pudru

    4 łyżki glukozy w proszku

    2 łyżki żelatyny

    40 ml wody

    1 barwnik czerwony

    1 barwnik żółty

  • Poncz do nasączenia:

    1,5 szklanki wody

    1 cytryna

    4 kieliszki wódki

    1 olejek rumowy

    4 łyżki cukru

  • Dodatkowo:

    1 puszka brzoskwiń

    1 mały słoik dżemu z jagód

Tort angry birds – jak zrobić?

  1. image-0hxm0v4 1.
    Biszkopt

    Białka ubić dodać cukier dalej ubijać na sztywno na końcu połączyć z żółtkami. Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać do tortownicy o średnicy 28cm. Piec około 30 minut w piekarniku na 170 stopni.
  2. image-07yxcar 2.
    Biszkopt wystudzić i przekroić na 4 krążki. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w półksiężyce.
  3. image-02e893x 3.
    Poncz

    Cytrynę umyć i obrać ze skóry. Wodę zagotować z cukrem i skórką z cytryny gotować około 5 minut. Wyjąć skórkę, wystudzić. Następnie dodać wyciśnięty sok z cytryny, wódkę i olejek rumowy, wymieszać.
  4. 4.
    Masa

    Schłodzoną śmietanę przelać do miski dodać cukier ubić na szybkich obrotach, później obroty miksera zmniejszyć dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach mleka a 3 zagotować dodać żelatynę, wymieszać i ostudzić. Gdy śmietana jest już dobrze ubita dodać stopniowo żelatynę i miksować mikserem na wolnych obrotach. Serek mascarpone zmiksować i po trochu dodawać ubitą śmietanę.
  5. image-1d8ycj8 5.
    Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć, posmarować masą, ułożyć połowę brzoskwiń i przykryć 2 krążkiem biszkoptu.
  6. image-0c77t5g 6.
    2 krążek biszkoptu nasączyć posmarować lekko masą i wyłożyć dżem jagodowy, przykryć 3 krążkiem biszkoptu.
  7. image-06n8syx 7.
    3 krążek biszkoptu nasączyć, wyłożyć masę i resztę brzoskwiń przykryć 4 krążkiem biszkoptu. Ostatni krążek nasączyć i posmarować masą a także boki tortu tylko bardzo cienko. Schłodzić 3 godziny w lodówce.
  8. image-1mhkvat 8.
    Masa cukrowa
    Cukier puder przesiać przez przesiewacz od mąki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje podgrzać ją, dodać glukozę, mieszać, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Następnie wystudzić i dodawać po trochu cukier puder, wyrobić tak aby masa była jak plastelina. Podzielić na części: 2 większe i 2 mniejsze. Następnie do każdej dodać barwnik (czerwony, czarny i żółty).
  9. image-1nxkace 9.
    Białą masę rozwałkować i za pomocą wałka przenieść i okryć tort do połowy, a czerwoną masę rozwałkować i okryć drugą połowę tortu, dokładnie dociąć. Następnie z masy białej wyciąć okręgi-oczy, żółtej dziób a czarnej oczki brwi, wykończyć łączenia oraz napis Zuzia. Tort odstawić do lodówki w celu schłodzenia.

Angry Birds – Dodatkowe informacje

Masa cukrowa, gdy stanie się twarda, można na chwilę wstawić do mikrofalówki, około 10 sekund, aby stała się miękka i idealnie połączyła się z barwnikiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort angielski pokryty masą cukrową
Następny przepis: Tort auto dla alergika - bez nabiału

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode