Tort Angry Birds
Przygotuj tort, który zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Tort Angry Birds to kreatywny deser, który z pewnością stanie się gwiazdą każdej imprezy. Zarówno wygląd, inspirowany popularną grą mobilną, jak i smak tego tortu, zadowolą najbardziej wybredne podniebienia. Poniżej znajduje się lista składników potrzebnych do stworzenia tego wyjątkowego deseru. Łatwo dostępne i proste w przygotowaniu, te składniki przekształcą się w niezapomnianą, słodką przygodę pełną barw i smaków. Bez względu na okazję tort Angry Birds z pewnością dostarczy mnóstwo radości na każdym przyjęciu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
8 jajek
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa:
1 l śmietany 36 %
2 łyżki żelatyny spożywczej
200 g mascarpone
8 łyżek cukru pudru
6 łyżek mleka
- Masa cukrowa:
500g cukru pudru
4 łyżki glukozy w proszku
2 łyżki żelatyny
40 ml wody
1 barwnik czerwony
1 barwnik żółty
- Poncz do nasączenia:
1,5 szklanki wody
1 cytryna
4 kieliszki wódki
1 olejek rumowy
4 łyżki cukru
- Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
1 mały słoik dżemu z jagód
Tort angry birds – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt
Białka ubić dodać cukier dalej ubijać na sztywno na końcu połączyć z żółtkami. Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać do tortownicy o średnicy 28cm. Piec około 30 minut w piekarniku na 170 stopni.
-
2.
Biszkopt wystudzić i przekroić na 4 krążki. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w półksiężyce. -
3.
Poncz
Cytrynę umyć i obrać ze skóry. Wodę zagotować z cukrem i skórką z cytryny gotować około 5 minut. Wyjąć skórkę, wystudzić. Następnie dodać wyciśnięty sok z cytryny, wódkę i olejek rumowy, wymieszać.
-
4.
Masa
Schłodzoną śmietanę przelać do miski dodać cukier ubić na szybkich obrotach, później obroty miksera zmniejszyć dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach mleka a 3 zagotować dodać żelatynę, wymieszać i ostudzić. Gdy śmietana jest już dobrze ubita dodać stopniowo żelatynę i miksować mikserem na wolnych obrotach. Serek mascarpone zmiksować i po trochu dodawać ubitą śmietanę.
-
5.
Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć, posmarować masą, ułożyć połowę brzoskwiń i przykryć 2 krążkiem biszkoptu. -
6.
2 krążek biszkoptu nasączyć posmarować lekko masą i wyłożyć dżem jagodowy, przykryć 3 krążkiem biszkoptu. -
7.
3 krążek biszkoptu nasączyć, wyłożyć masę i resztę brzoskwiń przykryć 4 krążkiem biszkoptu. Ostatni krążek nasączyć i posmarować masą a także boki tortu tylko bardzo cienko. Schłodzić 3 godziny w lodówce. -
8.
Masa cukrowa
Cukier puder przesiać przez przesiewacz od mąki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje podgrzać ją, dodać glukozę, mieszać, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Następnie wystudzić i dodawać po trochu cukier puder, wyrobić tak aby masa była jak plastelina. Podzielić na części: 2 większe i 2 mniejsze. Następnie do każdej dodać barwnik (czerwony, czarny i żółty). -
9.
Białą masę rozwałkować i za pomocą wałka przenieść i okryć tort do połowy, a czerwoną masę rozwałkować i okryć drugą połowę tortu, dokładnie dociąć. Następnie z masy białej wyciąć okręgi-oczy, żółtej dziób a czarnej oczki brwi, wykończyć łączenia oraz napis Zuzia. Tort odstawić do lodówki w celu schłodzenia.
Angry Birds – Dodatkowe informacje
Masa cukrowa, gdy stanie się twarda, można na chwilę wstawić do mikrofalówki, około 10 sekund, aby stała się miękka i idealnie połączyła się z barwnikiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort angielski pokryty masą cukrową
Następny przepis: Tort auto dla alergika - bez nabiału