Tort angielski pokryty masą cukrową

Tort angielski pokryty masą cukrową

Kto nie uwielbia uczta równie przyjemną dla oka, jak dla podniebienia? Przygotowując tort angielski pokryty masą cukrową, dostarczycie swoim gościom nie tylko wyśmienity smak, ale także wspaniałą dekorację na stół. Oczywiście, kluczowym elementem jest tutaj masa cukrowa, która pozwoli na osiągnięcie idealnej, gładkiej powierzchni tortu. Ten przepis będzie idealny dla osób, które poszukują nieco wykwintniejszych wrażeń kulinaricznych, a jednocześnie pragną doszlifować swoje umiejętności w dekorowaniu ciast. Jeśli zastanawiasz się, jak obłożyć tort masą cukrową, nie martw się – wszystko jest dokładnie opisane w instrukcji. Zatem przystępujmy do twórczego procesu!

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy (38g)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 250g miękkiej margaryny
  • Krem maślany:
  • 200g masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • Masa cukrowa:
  • 800g cukru pudru
  • 100g glukozy w proszku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • 2 łyżeczki margaryny
  • Dodatkowo:
  • 300g powideł ze śliwek
  • opłatki jadalne do dekoracji
  • barwnik niebieski

Tort angielski pokryty masą cukrową – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 2.

    Krem budyniowy:

    W 3/4 szklanki mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję cały czas mieszając. Garnek zdejmuję z ognia i postawiam do ostudzenia. Ostudzony budyń miksuję z miękką margaryną, do otrzymania puszystego kremu.

  2. 3.

    Krem maślany:

    Masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Dodać ekstrat waniliowy, mleko, dalej ucierając. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki dodać cukier puder.

  3. 4.

    Biszkopt przekroić na 3 części. Na pierwszy krążek wyłożyć krem budyniowy i dodać powidła, przykryć drugim krążkiem i czynność powtarzać.

  4. 5.

    Wierzch tortu i boki smarujemy masą maślaną i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce.

  5. 7.

    Obłożyć tort, a z reszty masy zabarwionej na niebiesko robię dekorację i dekoruję wierzch opłatkami.

Porady – dodatkowe informacje

Biszkopt na pewno się uda, jeśli jego składniki będą miały temperaturę pokojową.

Krem maślany jeśli jest gęsty dodać odrobinę mleka, jeśli rzadki cukier puder.

Tort przed rozpoczęciem dekorowania powinien być schłodzony. Na chwilę przed dekorowaniem należy wyjąć z lodówki by masa maślana zmiękła i przylegała do masy cukrowej.

Jeśli masa cukrowa łamię się i kruszy należy dodać odrobinę glukozy i wody, raz jeszcze zagnieść.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort ambasador - urodzinowy
Następny przepis: Tort Angry Birds

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode