Tort ambasador – urodzinowy
Składniki:
- Średnica tortownicy 30 cm:
- Biszkopt kakaowy:
- 10 jajek dużych
- 10 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao gorzkiego
- Masa budyniowa:
- 1 l mleka
- 3 budynie śmietankowe
- 4 żółtka
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki tortowej
- 4 łyżki cukru kryształu
- 400 g masła prawdziwego
- łyżeczka pasty waniliowej (Dr. Oetker)
- Masa czekoladowa:
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki nutelli
- 1 tabliczka czekolady
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
- 2 kieliszki wódki
- Masa owocowa:
- 4 połówki brzoskwini z puszki
- 4 plasterki ananasa z puszki
- 200 g kolorowej galaretki w cukrze
- Polewa:
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
- Dekoracja:
- kwiaty jadalne
- listki waflowe
- złote cyferki
- tooper, girlanda dekoracyjna
Tort ambasador – urodzinowy – jak zrobić?
-
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać żółtka, cukier waniliowy, przesiany proszek do pieczenia, mąkę oraz kakao. Delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 3 cienkie blaty. Rodzynki przekładamy do słoika i zalewamy alkoholem.
-
2. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej części rozpuszczamy budynie oraz żółtka. Tak przygotowaną mieszaninę zalewamy gotujące mleko. Gotujemy gęsty budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszysto ok 15 minut, porcjami dodajemy zimny gęsty budyń oraz łyżeczkę pasty waniliowej. Do smaku dodajemy alkohol (ok 1,5 kieliszka) stopniowo małymi porcjami z namoczonych rodzynek. Masę dzielimy na 2 równe części oraz odkładamy 5 łyżek kremu do posmarowania wierzchu i boków tortu.
-
3. Brzoskwinie i ananasa kroimy w malutką kosteczkę. Orzechy i czekoladę siekamy na małe kawałki. Galaretkę kroimy w drobną kostkę. Do jasnej masy dodajemy galaretkę, brzoskwinie oraz ananasa. Do ciemnej dodajemy nutellę, kakao (3 łyżki kremu odkładamy na rozetki), rodzynki z alkoholu, czekoladę oraz orzechy. Mieszamy masy.
-
4. Biszkopty mocno ponczujemy alkoholem i pierwszy wkładamy w rant do tortownicy, pierwsze przekładamy jasnym kremem, biszkopt ponownie ponczujemy masą czekoladową i ostatni cienki biszkopt. Wierzch i boki smarujemy jasnym kremem. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
-
5. Do garnka przekładamy margarynę, wodę, cukier puder oraz dobrej jakości kakao, wszystko doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Studzimy. Worek cukierniczy napełniamy polewą i dekorujemy tort. Rozetki robimy z pozostałego kremu czekoladowego, dekorujemy kwiatami jadalnymi oraz listkami.
porady – dodatkowe informacje
Tort ambasador – urodzinowy można przygotować w formie prostokątnej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort Ambasador-tradycyjny
Następny przepis: Tort angielski pokryty masą cukrową