Torcik z musem jabłkowym i bitą śmietaną.
Torcik z musem jabłkowym i bitą śmietaną to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealny na jesienne popołudnia, kiedy zapach pieczonych jabłek unoszący się w kuchni przenosi nas do najpiękniejszych wspomnień. Dodatek bita śmietana przygotowywanej według naszego specjalnego przepisu, nie tylko dopełnia smaku, ale także doskonale kontrastuje kolorystycznie z głównym składnikiem, co sprawia, że nasz torcik to także prawdziwa uczta dla oka. Ten deser to doskonałe połączenie słodko-kwaskowatych smaków i kremowej tekstury. Choć wygląda na skomplikowany, jest prosty w przygotowaniu a efekt końcowy na pewno was zachwyci. Zaskoczcie swoich bliskich niebanalnym połączeniem smaków.
admin
Składniki:
- ciasto:
- 10 białek,
- 8 łyżek cukru,
- 10 łyżek mąki,
- 10 łyżek oleju,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
- do przełożenia:
- 500 ml musu jabłkowego,
- 1 galaretka owocowa (u mnie truskawkowa),
- 100 ml wrzątku,
- do dekoracji:
- cukier puder,
- 200 ml śmietanki 30%,
- cukier i cukier waniliowy do smaku
Torcik z musem jabłkowym i bitą śmietaną – jak zrobić?
- Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do piany z białek partiami dodawać mąkę z proszkiem i olej, delikatnie mieszając. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem i upiec 4 cienkie blaty, w temp. 180°C ok. 15 min.
- Galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzątku i wymieszać z musem jabłkowym. Mus podzielić na 3 części, przełożyć nim upieczone wcześniej blaty i odstawić do stężenia.
- Śmietanę dobrze schłodzić, dodać cukier i cukier waniliowy wg smaku, ubić na sztywno.
- Wierzch tortu oprószyć cukrem pudrem, ozdobić bitą śmietaną i ewentualnie gotowymi ozdobami.
Torcik z musem jabłkowym i bitą śmietaną – dodatkowe informacje
Do tortu możemy wykorzystać gotowy mus jabłkowy, lub samodzielnie przygotowany. W tym celu należy 6 jabłek obrać i pokroić na kawałki, następnie dodać 50 ml wody i rozprażyć na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Po wystudzeniu zmiksować na gładką masę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik z kremem ciasteczkowym
Następny przepis: Torciki bezowe z sosem truskawkowym