Torcik z musem jabłkowym i bitą śmietaną.

Torcik z musem jabłkowym i bitą śmietaną.

Torcik z musem jabłkowym i bitą śmietaną to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealny na jesienne popołudnia, kiedy zapach pieczonych jabłek unoszący się w kuchni przenosi nas do najpiękniejszych wspomnień. Dodatek bita śmietana przygotowywanej według naszego specjalnego przepisu, nie tylko dopełnia smaku, ale także doskonale kontrastuje kolorystycznie z głównym składnikiem, co sprawia, że nasz torcik to także prawdziwa uczta dla oka. Ten deser to doskonałe połączenie słodko-kwaskowatych smaków i kremowej tekstury. Choć wygląda na skomplikowany, jest prosty w przygotowaniu a efekt końcowy na pewno was zachwyci. Zaskoczcie swoich bliskich niebanalnym połączeniem smaków.

Składniki:

  • ciasto:
  • 10 białek,
  • 8 łyżek cukru,
  • 10 łyżek mąki,
  • 10 łyżek oleju,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.
  • do przełożenia:
  • 500 ml musu jabłkowego,
  • 1 galaretka owocowa (u mnie truskawkowa),
  • 100 ml wrzątku,
  • do dekoracji:
  • cukier puder,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • cukier i cukier waniliowy do smaku

Torcik z musem jabłkowym i bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do piany z białek partiami dodawać mąkę z proszkiem i olej, delikatnie mieszając. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem i upiec 4 cienkie blaty, w temp. 180°C ok. 15 min.
  2. Galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzątku i wymieszać z musem jabłkowym. Mus podzielić na 3 części, przełożyć nim upieczone wcześniej blaty i odstawić do stężenia.
  3. Śmietanę dobrze schłodzić, dodać cukier i cukier waniliowy wg smaku, ubić na sztywno.
  4. Wierzch tortu oprószyć cukrem pudrem, ozdobić bitą śmietaną i ewentualnie gotowymi ozdobami.

Torcik z musem jabłkowym i bitą śmietaną – dodatkowe informacje

Do tortu możemy wykorzystać gotowy mus jabłkowy, lub samodzielnie przygotowany. W tym celu należy 6 jabłek obrać i pokroić na kawałki, następnie dodać 50 ml wody i rozprażyć na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Po wystudzeniu zmiksować na gładką masę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik z kremem ciasteczkowym
Następny przepis: Torciki bezowe z sosem truskawkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode