Torcik Wuzetka

Torcik Wuzetka

Torcik Wuzetka, znany również jako torcik W-Z lub tort WZ, to prawdziwy klasyk wśród ciast domowej roboty. Ta pyszna słodycz to nic innego jak kruchy biszkopt przełożony kremem i przekładany smakowitym, gęstym dżemem wiśniowym, który nadaje torcikowi charakterystycznej kwasności. Wierzch ciasta pokryty jest warstwą delikatnej czekolady, której smak doskonale komponuje się z resztą składników. Wuzetka to nie tylko smak, ale i wspomnienia – niewiele jest osób, które nie kojarzą tego ciasta z dzieciństwem. Oto prosta i szybka wersja tego przepisu, idealna dla każdego miłośnika ciast domowych.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
  • 60 g cukru
  • 20 g roztopionego i ostudzonego masła w temperaturze pokojowej
  • Masa śmietankowa:
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka żelatyny
  • odrobina gorącej wody
  • Polewa czekoladowa:
  • 80 g mlecznej/gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki 36%
  • Dodatkowo:
  • kilka kostek gorzkiej/mlecznej czekolady do dekoracji
  • powidła śliwkowe

Torcik wuzetka – jak zrobić?

  1. Ciasto czekoladowe: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka i zmiksować. Mąkę z kakao przesiać wymieszać. Wsypać do piany i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać masło i również delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C około 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  2. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz sok z cytryny. Do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany i wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać strumieniem do śmietany i dobrze zmiksować. Ostudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty.
  3. Pierwszy umieścić w tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Wysmarować go powidłami śliwkowymi. Na powidła wyłożyć masę śmietankową, pozostawiając troszkę do dekoracji. Przykryć II blatem ciasta czekoladowego. Całość schłodzić w lodówce.
  4. Polewa czekoladowa: Śmietanę pogrzać (nie doprowadzając do zagotowania!). Czekoladę drobno posiekać i dodać do śmietany. Mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Następnie rozprowadzić po cieście czekoladowym i ponownie schłodzić. Przed podaniem udekorować resztą masy śmietankowej oraz kostkami czekolady. Smacznego!

Torcik Wuzetka – dodatkowe informacje

Ciasto czekoladowe można również nasączyć, np. wiśniówką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik węgierski
Następny przepis: Torcik z musem jabłkowym i bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode