Torcik Wuzetka
Torcik Wuzetka, znany również jako torcik W-Z lub tort WZ, to prawdziwy klasyk wśród ciast domowej roboty. Ta pyszna słodycz to nic innego jak kruchy biszkopt przełożony kremem i przekładany smakowitym, gęstym dżemem wiśniowym, który nadaje torcikowi charakterystycznej kwasności. Wierzch ciasta pokryty jest warstwą delikatnej czekolady, której smak doskonale komponuje się z resztą składników. Wuzetka to nie tylko smak, ale i wspomnienia – niewiele jest osób, które nie kojarzą tego ciasta z dzieciństwem. Oto prosta i szybka wersja tego przepisu, idealna dla każdego miłośnika ciast domowych.
admin
Składniki:
- Ciasto czekoladowe:
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 60 g mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
- 60 g cukru
- 20 g roztopionego i ostudzonego masła w temperaturze pokojowej
- Masa śmietankowa:
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka żelatyny
- odrobina gorącej wody
- Polewa czekoladowa:
- 80 g mlecznej/gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietany kremówki 36%
- Dodatkowo:
- kilka kostek gorzkiej/mlecznej czekolady do dekoracji
- powidła śliwkowe
Torcik wuzetka – jak zrobić?
- Ciasto czekoladowe: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka i zmiksować. Mąkę z kakao przesiać wymieszać. Wsypać do piany i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać masło i również delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C około 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz sok z cytryny. Do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany i wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać strumieniem do śmietany i dobrze zmiksować. Ostudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty.
- Pierwszy umieścić w tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Wysmarować go powidłami śliwkowymi. Na powidła wyłożyć masę śmietankową, pozostawiając troszkę do dekoracji. Przykryć II blatem ciasta czekoladowego. Całość schłodzić w lodówce.
- Polewa czekoladowa: Śmietanę pogrzać (nie doprowadzając do zagotowania!). Czekoladę drobno posiekać i dodać do śmietany. Mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Następnie rozprowadzić po cieście czekoladowym i ponownie schłodzić. Przed podaniem udekorować resztą masy śmietankowej oraz kostkami czekolady. Smacznego!
Torcik Wuzetka – dodatkowe informacje
Ciasto czekoladowe można również nasączyć, np. wiśniówką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik węgierski
Następny przepis: Torcik z musem jabłkowym i bitą śmietaną.