Torcik węgierski
Torcik węgierski to wyjątkowy deser, którego nazwa sugeruje, że ma swoje korzenie w kuchni węgierskiej. Jest to specjalny rodzaj ciasta, które nie wymaga pieczenia, charakteryzujące się delikatnym smakiem, aksamitną konsystencją i subtelnym aromatem. Wyróżnia się swoją prostotą przygotowania, a jednocześnie niepowtarzalnym i bogatym smakiem. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do poobiedniej kawy czy herbaty. Ten przepis na torcik węgierski oparty jest na podstawowych składnikach, które znajdują się w prawie każdej kuchni, co čini go łatwym do przygotowania w domu, nawet dla początkujących kucharzy.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki wrzątku
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- Masa:
- 25 dkg masła
- 2 czubate łyżki kakao
- 6 jajek
- 1,5 szkl cukru
- 0,75 szkl. mleka
- 4 łyżeczki żelatyny
- dodatkowo:
- 0,5 l wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
- 0,5 szkl wódki
- 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
Torcik węgierski – jak zrobić?
- 1. Wiśnie wsypać do słoika, zalać wódką i odstawić na kilka godzin.
- 2. Biszkopt: ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać 3 łyżki wrzątku. Wymieszać z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto wylać na wysmarowaną tortownicę (śr. 28 cm) i piec w temp. 190 st. C ok. 25 minut.
- 3. Masa: jajka z cukrem ubić na parze. Rozetrzeć masło i dodawać do niego małymi porcjami, ciągle ucierając, masę jajeczną i kakao. W gorącym mleku rozpuścić żelatynę i jak wystygnie wymieszać z masą kakaową.
- 4. Biszkopt pozostawić w tortownicy, nasączyć kompotem z wiśni z dodatkiem alkoholu, wysypać na niego wiśnie, wylać lekko tężejącą masę i posypać startą czekoladą.
Torcik węgierski – dodatkowe informacje
Warzącym się kremem nie należy się przejmować, zmiksowanie go z żelatyną wszystko naprawi. Do nasączenia można wykorzystać posłodzony alkohol, w którym leżały wiśnie. Ciasto najlepsze następnego dnia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik truskawkowy z galaretką
Następny przepis: Torcik Wuzetka