Torcik truskawkowy na zimno
Torcik truskawkowy na zimno to idealny deser na ciepłe, letnie dni. Obfitość dojrzałych, słodkich truskawek połączonych z kremowym nadzieniem na zimno, na kruchym spodzie z ciasta to połączenie, które zachwyci wszystkich miłośników owocowych wypieków. Ten przepis jest prosty, a wykonanie torcika nie wymaga użycia piekarnika, co czyni go idealnym do przygotowania nawet w najbardziej upalne dni. Torcik na zimno z truskawkami to doskonałe uzupełnienie letniego obiadu lub popołudniowej kawy. Bez względu na okazję, ten zawadiacki torcik truskawkowy na zimno z pewnością zachwyci i odświeży każdego łakocia.
admin
Składniki:
- Spód ciasta:
- 130 g herbatników
- 230 g nutelli (mały słoik)
- Masa serowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 opakowania małe serków Danio waniliowych
- 2 łyżki żelatyny
- Mus truskawkowy:
- galaretka truskawkowa
- 1 kg truskawek
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Torcik truskawkowy na zimno – jak zrobić?
-
Spód ciasta:
Herbatniki kruszymy na pył i mieszamy widelcem z nutellą. Wykładamy spód tortownicy 24 cm. -
Masa serowa:
Śmietanę i serki Danio miksujemy mikserem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do miksującej się masy serowej stopniowo. Wylewamy na spód z herbatników i nutelli. Chłodzimy w lodówce. -
Mus truskawkowy:
Galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy osobno w niewielkiej ilości wody. 3/4 truskawek blendujemy. Resztę truskawek kroimy na ćwiartki. Do zblendowanych truskawek wlewamy rozpuszczoną galaretkę i żelatynę oraz cukier puder mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy pokrojone na ćwiartki truskawki i mieszamy. Wylewamy na masę serową. Chłodzimy w lodówce.
Torcik truskawkowy na zimno – dodatkowe informacje
Mus można zrobić z mrożonych owoców.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik Świąteczny z Pijaną Śliwką
Następny przepis: Torcik truskawkowy z galaretką