Torcik truskawkowy na zimno

Torcik truskawkowy na zimno

Torcik truskawkowy na zimno to idealny deser na ciepłe, letnie dni. Obfitość dojrzałych, słodkich truskawek połączonych z kremowym nadzieniem na zimno, na kruchym spodzie z ciasta to połączenie, które zachwyci wszystkich miłośników owocowych wypieków. Ten przepis jest prosty, a wykonanie torcika nie wymaga użycia piekarnika, co czyni go idealnym do przygotowania nawet w najbardziej upalne dni. Torcik na zimno z truskawkami to doskonałe uzupełnienie letniego obiadu lub popołudniowej kawy. Bez względu na okazję, ten zawadiacki torcik truskawkowy na zimno z pewnością zachwyci i odświeży każdego łakocia.

Składniki:

  • Spód ciasta:
  • 130 g herbatników
  • 230 g nutelli (mały słoik)
  • Masa serowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 opakowania małe serków Danio waniliowych
  • 2 łyżki żelatyny
  • Mus truskawkowy:
  • galaretka truskawkowa
  • 1 kg truskawek
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Torcik truskawkowy na zimno – jak zrobić?

  1. Spód ciasta:
    Herbatniki kruszymy na pył i mieszamy widelcem z nutellą. Wykładamy spód tortownicy 24 cm.
  2. Masa serowa:
    Śmietanę i serki Danio miksujemy mikserem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do miksującej się masy serowej stopniowo. Wylewamy na spód z herbatników i nutelli. Chłodzimy w lodówce.
  3. Mus truskawkowy:
    Galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy osobno w niewielkiej ilości wody. 3/4 truskawek blendujemy. Resztę truskawek kroimy na ćwiartki. Do zblendowanych truskawek wlewamy rozpuszczoną galaretkę i żelatynę oraz cukier puder mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy pokrojone na ćwiartki truskawki i mieszamy. Wylewamy na masę serową. Chłodzimy w lodówce.

Torcik truskawkowy na zimno – dodatkowe informacje

Mus można zrobić z mrożonych owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik Świąteczny z Pijaną Śliwką
Następny przepis: Torcik truskawkowy z galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode