Torcik truskawkowy

Torcik truskawkowy

Czym mogłaby być lepsza niespodzianka dla kogoś bliskiego niż domowy torcik truskawkowy? Ten przepis to prawdziwa uczta dla miłośników owocowych słodkości. Delikatne biszkopty, kremowy serek, świeże truskawki i lekki, różowy lukier tworzą zapierający dech w piersiach deser. Torcik z truskawkami to idealny wybór na letnią imprezę lub rodzinny obiad. Może być też świetnym prezentem dla twoich bliskich. Ten torcik truskawkowy, choć wygląda na skomplikowany, jest naprawdę łatwy do przygotowania. To prawdziwa symfonia smaków i aromatów, które z pewnością oczarują każdego łasucha.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
  • Składniki na 1 biszkopt- potrzebujemy 3 takie blaty
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pianka truskawkowa:
  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 60 dag truskawek- u mnie mrożone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 300 ml przegotowanej wody
  • Świeże truskawki
  • Bita śmietana:
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody
  • Wafelki w kształcie rurek
  • Forma: tortownica o średnicy 23 cm

Torcik truskawkowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt jasny:

    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać rozmieszane żółtka i mąkę przesianą z proszkiem. Mieszać delikatnie łopatką. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tortownicę – tylko spód, boków nie smarować. Pieczenie ok 25 minut w temperaturze 170 stopni. Tak postąpić z każdym biszkoptem.

  2. 2.
    Pianka truskawkowa:

    Truskawki wkładamy do rondla i zagotowujemy. Można podlać odrobiną wody, a następnie zmiksować. Do truskawek dodać 2 galaretki truskawkowe i dokładnie rozmieszać. Odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubić z cukrem, następnie dodawać truskawki. Każdy blat biszkoptu można delikatnie nasączyć przegotowaną wodą z cytryną oraz łyżeczką alkoholu. Piankę podzielić na mniej więcej 3 części i przełożyć nią blaty biszkoptu. Można również posmarować boki.

  3. 3.
    Wokół tortu ułożyć wafelki. Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, a następnie dodać żelatynę. Za pomocą rękawa cukierniczego zrobić na torcie rozetki. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na plasterki. Ułożyć na torcie. Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie, po wystgnięciu i lekkim stężeniu zalać truskawki galaretką. Całość schłodzić.

Porady – dodatkowe informacje

Zamiast 3 biszkoptów można upiec 1 i podzielić na 3 części. Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik Świąteczny z Pijaną Śliwką
Następny przepis: Torcik truskawkowy z galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode