Torcik truskawkowy
Składniki:
- Biszkopt jasny:
- Składniki na 1 biszkopt- potrzebujemy 3 takie blaty
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Pianka truskawkowa:
- 600 ml śmietanki kremówki
- 2 galaretki truskawkowe
- 60 dag truskawek- u mnie mrożone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki truskawkowe
- 300 ml przegotowanej wody
- Świeże truskawki
- Bita śmietana:
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki przegotowanej wody
- Wafelki w kształcie rurek
- Forma: tortownica o średnicy 23 cm
Torcik truskawkowy – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt jasny:Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać rozmieszane żółtka i mąkę przesianą z proszkiem. Mieszać delikatnie łopatką. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tortownicę – tylko spód, boków nie smarować. Pieczenie ok 25 minut w temperaturze 170 stopni. Tak postąpić z każdym biszkoptem.
-
2.
Pianka truskawkowa:Truskawki wkładamy do rondla i zagotowujemy. Można podlać odrobiną wody, a następnie zmiksować. Do truskawek dodać 2 galaretki truskawkowe i dokładnie rozmieszać. Odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubić z cukrem, następnie dodawać truskawki. Każdy blat biszkoptu można delikatnie nasączyć przegotowaną wodą z cytryną oraz łyżeczką alkoholu. Piankę podzielić na mniej więcej 3 części i przełożyć nią blaty biszkoptu. Można również posmarować boki.
-
3.
Wokół tortu ułożyć wafelki. Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, a następnie dodać żelatynę. Za pomocą rękawa cukierniczego zrobić na torcie rozetki. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na plasterki. Ułożyć na torcie. Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie, po wystgnięciu i lekkim stężeniu zalać truskawki galaretką. Całość schłodzić.
Porady – dodatkowe informacje
Zamiast 3 biszkoptów można upiec 1 i podzielić na 3 części. Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik Świąteczny z Pijaną Śliwką
Następny przepis: Torcik truskawkowy z galaretką