Torcik miętowo-czekoladowy
Torcik miętowo-czekoladowy to obłędnie pyszne ciasto, które ucieszy podniebienia każdego miłośnika niebanalnych smaków. Ta nieoczywista, ale zniewalająca mieszanka słodkiej czekolady z aromatyczną nutą mięty potrafi zwalić z nóg. Składniki, z których jest wykonany, podkreślają geniusz tego niezwykłego połączenia. Aromat miętowy do ciast, jeden z kluczowych składników, dodaje wszystkiemu niesamowitej głębi. Czy to święta, urodziny czy zwyczajne spotkanie z przyjaciółmi – to ciasto zawsze będzie strzałem w dziesiątkę. Zapraszamy do spróbowania torciku miętowo-czekoladowego – deseru, który rozpala zmysły.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki tortowej
- płaska łyżeczka od herbaty proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- wanilia
- 4 białka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej razem z mąką ziemniaczaną
- ½ łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia
- 2 szklanki galaretki z czarnej porzeczki ( tutaj domowej roboty- bardzo sztywna)
- 2-3 łyżki galaretki do dekoracji tortu
- 2 łyżki żelatyny i 2-3 łyżki wody do rozpuszczenia żelatyny
- ½ szklanki rumu i ½ szklanki wody i 2 łyżki cukru do naponczowania upieczonych biszkoptów
- tarte biszkopty do dekoracji tortu
- kilka podwójnych listeczków świeżej mięty do dekoracji tortu
- olejek miętowy – tutaj naturalny hiszpański
- ( Mentha Piperita L 100% ) – 6 -10 kropli
- Gorzka czarna czekolada dobrej jakości – 200g do dekoracji tortu
- Tortownica o średnicy 21 cm
Torcik miętowo-czekoladowy – jak zrobić?
- Żółtka oddziel od białek.
- Piec rozgrzej do temperatury 160*C. Formę posmaruj tłuszczem i delikatnie posyp tartą bułką.
- Żółtka z cukrem i wanilią ubij na białą, pulchną masę. Mąkę przemieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę.
- Utarte żółtka mieszaj delikatnie z pianą, mąką z proszkiem do pieczenia oraz kakao do wyczerpania składników.
- Gotowe ciasto włóż do pieca na ok. 20 minut – do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyłóż i ostudź na kratce.
- Ubij pianę, pod koniec ubijania dodaj powoli cukier i dalej ubijaj do uzyskania gęstej masy.
- Mąki rozmieszaj, dodaj proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj z ubitą pianą. Dodaj krople miętowe i ponownie rozmieszaj.
- Ciasto umieść w natłuszczonej formie do pieczenia i wyrównaj jego powierzchnię. Włóż do gorącego pieca na 15-20 minut do lekkiego zarumienienia ciasta (piecz do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmij z formy na kratkę do ostudzenia.
- W minimalnej ilości wrzącej wody rozpuść żelatynę. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj odrobinę galaretki i podgrzewaj do połączenia składników. Teraz wlej galaretkę z żelatyną do pozostałej galaretki i starannie mieszaj do połączenia – odstaw do czasu, aż galaretka zacznie tężeć.
- Wystudzone ciasta delikatnie pozbaw wierzchniej skórki. Biszkopt czekoladowy przekrój na dwa równe placki. Wszystkie trzy placki biszkoptowe naponczuj.
- Na dolnej części biszkopta czekoladowego rozsmaruj połowę galaretki i przyłóż białym biszkoptem miętowym, następnie rozsmaruj drugą część galaretki i przykryj pozostałym plackiem biszkoptu czekoladowego – lekko dociśnij placki, odstaw.
- Pokruszoną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Biszkopty do dekoracji tortu przepuść przez maszynkę do mielenia orzechów.
- Otrzymaną polewą czekoladową posmaruj wierzch i boki tortu. Wierzch tortu posyp rozkruszonymi drobno biszkoptami. Z użyciem szprycy lub rękawa cukierniczego udekoruj galaretką wierzch tortu. W każdą różyczkę z galaretki wetknij dekoracyjnie podwójne listeczki świeżej mięty.
Słowa kluczowe: aromat miętowy do ciast.
Torcik miętowo-czekoladowy – dodatkowe informacje
Torcik jest niesamowicie aromatyczny, biały biszkopt posiada smak lekko miętowy. Ważne, aby dodany olejek miętowy był naturalny i posiadał stężenie 100%. Jeżeli chcemy, aby aromat i zapach mięty był dobrze wyczuwalny, dobrze dodaj olejek miętowy do przygotowanego ponczu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik lodowy bezowo-truskawkowy
Następny przepis: Torcik malinowy