Torcik miętowo-czekoladowy

Torcik miętowo-czekoladowy

Torcik miętowo-czekoladowy to obłędnie pyszne ciasto, które ucieszy podniebienia każdego miłośnika niebanalnych smaków. Ta nieoczywista, ale zniewalająca mieszanka słodkiej czekolady z aromatyczną nutą mięty potrafi zwalić z nóg. Składniki, z których jest wykonany, podkreślają geniusz tego niezwykłego połączenia. Aromat miętowy do ciast, jeden z kluczowych składników, dodaje wszystkiemu niesamowitej głębi. Czy to święta, urodziny czy zwyczajne spotkanie z przyjaciółmi – to ciasto zawsze będzie strzałem w dziesiątkę. Zapraszamy do spróbowania torciku miętowo-czekoladowego – deseru, który rozpala zmysły.

Składniki:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • płaska łyżeczka od herbaty proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • wanilia
  • 4 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej razem z mąką ziemniaczaną
  • ½ łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia
  • 2 szklanki galaretki z czarnej porzeczki ( tutaj domowej roboty- bardzo sztywna)
  • 2-3 łyżki galaretki do dekoracji tortu
  • 2 łyżki żelatyny i 2-3 łyżki wody do rozpuszczenia żelatyny
  • ½ szklanki rumu i ½ szklanki wody i 2 łyżki cukru do naponczowania upieczonych biszkoptów
  • tarte biszkopty do dekoracji tortu
  • kilka podwójnych listeczków świeżej mięty do dekoracji tortu
  • olejek miętowy – tutaj naturalny hiszpański
  • ( Mentha Piperita L 100% ) – 6 -10 kropli
  • Gorzka czarna czekolada dobrej jakości – 200g do dekoracji tortu
  • Tortownica o średnicy 21 cm

Torcik miętowo-czekoladowy – jak zrobić?

  1. Żółtka oddziel od białek.
  2. Piec rozgrzej do temperatury 160*C. Formę posmaruj tłuszczem i delikatnie posyp tartą bułką.
  3. Żółtka z cukrem i wanilią ubij na białą, pulchną masę. Mąkę przemieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę.
  4. Utarte żółtka mieszaj delikatnie z pianą, mąką z proszkiem do pieczenia oraz kakao do wyczerpania składników.
  5. Gotowe ciasto włóż do pieca na ok. 20 minut – do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyłóż i ostudź na kratce.
  6. Ubij pianę, pod koniec ubijania dodaj powoli cukier i dalej ubijaj do uzyskania gęstej masy.
  7. Mąki rozmieszaj, dodaj proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj z ubitą pianą. Dodaj krople miętowe i ponownie rozmieszaj.
  8. Ciasto umieść w natłuszczonej formie do pieczenia i wyrównaj jego powierzchnię. Włóż do gorącego pieca na 15-20 minut do lekkiego zarumienienia ciasta (piecz do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmij z formy na kratkę do ostudzenia.
  9. W minimalnej ilości wrzącej wody rozpuść żelatynę. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj odrobinę galaretki i podgrzewaj do połączenia składników. Teraz wlej galaretkę z żelatyną do pozostałej galaretki i starannie mieszaj do połączenia – odstaw do czasu, aż galaretka zacznie tężeć.
  10. Wystudzone ciasta delikatnie pozbaw wierzchniej skórki. Biszkopt czekoladowy przekrój na dwa równe placki. Wszystkie trzy placki biszkoptowe naponczuj.
  11. Na dolnej części biszkopta czekoladowego rozsmaruj połowę galaretki i przyłóż białym biszkoptem miętowym, następnie rozsmaruj drugą część galaretki i przykryj pozostałym plackiem biszkoptu czekoladowego – lekko dociśnij placki, odstaw.
  12. Pokruszoną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Biszkopty do dekoracji tortu przepuść przez maszynkę do mielenia orzechów.
  13. Otrzymaną polewą czekoladową posmaruj wierzch i boki tortu. Wierzch tortu posyp rozkruszonymi drobno biszkoptami. Z użyciem szprycy lub rękawa cukierniczego udekoruj galaretką wierzch tortu. W każdą różyczkę z galaretki wetknij dekoracyjnie podwójne listeczki świeżej mięty.

Słowa kluczowe: aromat miętowy do ciast.

Torcik miętowo-czekoladowy – dodatkowe informacje

Torcik jest niesamowicie aromatyczny, biały biszkopt posiada smak lekko miętowy. Ważne, aby dodany olejek miętowy był naturalny i posiadał stężenie 100%. Jeżeli chcemy, aby aromat i zapach mięty był dobrze wyczuwalny, dobrze dodaj olejek miętowy do przygotowanego ponczu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik lodowy bezowo-truskawkowy
Następny przepis: Torcik malinowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode