Tofik

Tofik

Tofik to jedno z najsmaczniejszych i najprostszych w przygotowaniu ciast, które z pewnością zadowoli miłośników słodyczy. Ten przepis na tofiki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne, kremowe, słodkie tofiki, które topią się w ustach, są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Specyficzne połączenie składników, w tym mleka skondensowanego, orzechów i sucharków, a także specjalnej mieszanki przypraw, nadaje temu deserowi niepowtarzalny smak. W zależności od upodobań, w przepisie można zastosować różne dodatki, takie jak czekolada, kakao, kokos, migdały itd. Tofiki to nie tylko smaczny deser, ale także doskonały prezent lub upominek na specjalne okazje.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody rozpuścić w 2 łyżkach ciepłego mleka
  • Masa orzechowa:
  • 30 dkg pokrojonych orzechów
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dkg cukru pudru
  • 10 dkg masła
  • Krem:
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 15 dkg masła
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • Duża puszka mleka słodzonego skondensowanego lub dwie małe
  • 2 płaty wafla lub duże opakowanie krakersów

Tofik – jak zrobić?

  1. Składniki na masę orzechową wymieszać i zagotować.
  2. Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części. Na jedną dać masę orzechową, drugą rozwałkować i obydwa upiec na złoty kolor w temp. ok 180st. Bez termoobiegu.
  3. Krem:

    Z pierwszych czterech składników ugotować budyń. Dodać 15 dkg masła oraz kakao. Całość podgrzać i ostudzić.

  4. Na placek bez orzechów dajemy krem, na nim układamy płat wafla lub krakersy. Następnie wykładamy mleko słodzone skondensowane i przykrywamy plackiem z orzechami.

Smacznego!

Tofik – dodatkowe informacje

Zamiast mleka słodzonego może być krem kakaowy lub orzechowy:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Toffi z masą kokosową i orzechami
Następny przepis: Torcik a la Almondy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode