Tofik
Tofik to jedno z najsmaczniejszych i najprostszych w przygotowaniu ciast, które z pewnością zadowoli miłośników słodyczy. Ten przepis na tofiki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne, kremowe, słodkie tofiki, które topią się w ustach, są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Specyficzne połączenie składników, w tym mleka skondensowanego, orzechów i sucharków, a także specjalnej mieszanki przypraw, nadaje temu deserowi niepowtarzalny smak. W zależności od upodobań, w przepisie można zastosować różne dodatki, takie jak czekolada, kakao, kokos, migdały itd. Tofiki to nie tylko smaczny deser, ale także doskonały prezent lub upominek na specjalne okazje.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody rozpuścić w 2 łyżkach ciepłego mleka
- Masa orzechowa:
- 30 dkg pokrojonych orzechów
- 2 łyżki miodu
- 10 dkg cukru pudru
- 10 dkg masła
- Krem:
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 15 dkg masła
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- Duża puszka mleka słodzonego skondensowanego lub dwie małe
- 2 płaty wafla lub duże opakowanie krakersów
Tofik – jak zrobić?
- Składniki na masę orzechową wymieszać i zagotować.
- Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części. Na jedną dać masę orzechową, drugą rozwałkować i obydwa upiec na złoty kolor w temp. ok 180st. Bez termoobiegu.
-
Krem:
Z pierwszych czterech składników ugotować budyń. Dodać 15 dkg masła oraz kakao. Całość podgrzać i ostudzić.
- Na placek bez orzechów dajemy krem, na nim układamy płat wafla lub krakersy. Następnie wykładamy mleko słodzone skondensowane i przykrywamy plackiem z orzechami.
Smacznego!
Tofik – dodatkowe informacje
Zamiast mleka słodzonego może być krem kakaowy lub orzechowy:)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Toffi z masą kokosową i orzechami
Następny przepis: Torcik a la Almondy