Tiropita po grecku

Tiropita po grecku

Chciałbyś doświadczyć prawdziwej, greckiej kuchni bez wychodzenia z domu? Ten przepis na Tiropitę pozwoli Ci poczuć aromat śródziemnomorskich przypraw prosto z Twojej kuchni. Tiropita to popularne, tradycyjne greckie danie, które jest kruche, lekkie i kremowe w jednym. Głównym składnikiem jest feta – typowy grecki ser, który nadaje danie specyficzny smak. To danie jest uniwersalne – możesz podawać je na śniadanie, obiad, kolację lub jako przekąskę na imprezie. Przygotowanie tiropity to również doskonały sposób na zaskoczenie swoich gości niecodziennym potrawą i zanurzenie ich w niepowtarzalne smaki Grecji.

Składniki:

  • 50 dag sera feta lub sałatkowo-kanapkowego
  • op. ciasta francuskiego
  • 20 dag żółtego sera
  • 20 dag szynki
  • 10 dag gotowanego boczku
  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oliwy
  • posiekany pęczek natki pietruszki
  • pieprz

Tiropita po grecku – jak zrobić?

  1. 1.
    Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną oliwy. Połowę ciasta francuskiego lekko rozciągamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. 2.
    Fetę rozdrabniamy. Mieszamy z rozkłóconymi jajkami. Żółty ser, szynkę i boczek kroimy w kostkę, mieszamy z masą serowo-jajeczną. Wlewamy mleko i wsypujemy natkę. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy.
  3. 3.
    Farsz równomiernie wykładamy na ciasto. Przykrywamy resztą ciasta francuskiego. Polewamy pozostałą oliwą. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.

Tiropita – dodatkowe informacje

RADY Zofii Pęczar
Dobrze smakuje z sałatką ze świeżych ogórków i pomidorów z cebulą, doprawioną oregano i oliwą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tiramisu z malinami w pucharkach
Następny przepis: Ciasto Toffi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode