Tiropita po grecku
Chciałbyś doświadczyć prawdziwej, greckiej kuchni bez wychodzenia z domu? Ten przepis na Tiropitę pozwoli Ci poczuć aromat śródziemnomorskich przypraw prosto z Twojej kuchni. Tiropita to popularne, tradycyjne greckie danie, które jest kruche, lekkie i kremowe w jednym. Głównym składnikiem jest feta – typowy grecki ser, który nadaje danie specyficzny smak. To danie jest uniwersalne – możesz podawać je na śniadanie, obiad, kolację lub jako przekąskę na imprezie. Przygotowanie tiropity to również doskonały sposób na zaskoczenie swoich gości niecodziennym potrawą i zanurzenie ich w niepowtarzalne smaki Grecji.
admin
Składniki:
- 50 dag sera feta lub sałatkowo-kanapkowego
- op. ciasta francuskiego
- 20 dag żółtego sera
- 20 dag szynki
- 10 dag gotowanego boczku
- 5 jajek
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oliwy
- posiekany pęczek natki pietruszki
- pieprz
Tiropita po grecku – jak zrobić?
-
1.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną oliwy. Połowę ciasta francuskiego lekko rozciągamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. -
2.
Fetę rozdrabniamy. Mieszamy z rozkłóconymi jajkami. Żółty ser, szynkę i boczek kroimy w kostkę, mieszamy z masą serowo-jajeczną. Wlewamy mleko i wsypujemy natkę. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy. -
3.
Farsz równomiernie wykładamy na ciasto. Przykrywamy resztą ciasta francuskiego. Polewamy pozostałą oliwą. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.
Tiropita – dodatkowe informacje
RADY Zofii Pęczar
Dobrze smakuje z sałatką ze świeżych ogórków i pomidorów z cebulą, doprawioną oregano i oliwą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tiramisu z malinami w pucharkach
Następny przepis: Ciasto Toffi