Tiramisu z truskawkami
Tiramisu z truskawkami to słodka wariacja na temat klasycznego włoskiego deseru. Komponowana jest z miękkiego biszkoptu namoczonego w aromatycznym likierze, aksamitnego kremu mascarpone oraz soczystych, lekko kwaśnych truskawek, które dodają całości lekkości i świeżości. To wyśmienita alternatywa dla miłośników owocowych smaków i doskonałej jakości deserów. Zaskakujące połączenie konsystencji i aromatów sprawia, że to ciasto tiramisu z truskawkami jest doskonałym wyborem na zakończenie wykwintnego posiłku czy specjalnej okazji. Z pewnością zachwyci wszelkich łasuchów, którzy cenią sobie niebanalne połączenia na słodko.
admin
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki 30%
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- ok. 300 g truskawek
- biszkopty podłużne 200 g
- 1 szklanka mocnej kawy parzonej
- kieliszek likieru amaretto
- kakao
Tiramisu z truskawkami – jak zrobić?
-
1.
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru. Śmietankę ubić z resztą cukru, połączyć z żółtkami, serkiem mascarpone. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, podgrzać do rozpuszczenia i dodać do masy. Wymieszać. -
2.
Napar kawy połączyć z likierem amaretto. Biszkopty maczać w kawie i ułożyć na dnie naczynia o średnicy 20-21 cm, posypać kakaem. Na to wyłożyć połowę masy, wcisnąć w nią truskawki i cienką warstwą kremu pokryć owoce. Na to dać drugą warstwę biszkoptów z kawą, posypać kakaem i wyłożyć resztę kremu. Całość posypać kakaem i schłodzić.
Tiramisu z truskawkami – dodatkowe informacje
Jajka przed użyciem należy sparzyć wrzątkiem, po czym włożyć do zimnej wody
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tiramisu z malinami w pucharkach
Następny przepis: Ciasto Toffi