Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami to słodka wariacja na temat klasycznego włoskiego deseru. Komponowana jest z miękkiego biszkoptu namoczonego w aromatycznym likierze, aksamitnego kremu mascarpone oraz soczystych, lekko kwaśnych truskawek, które dodają całości lekkości i świeżości. To wyśmienita alternatywa dla miłośników owocowych smaków i doskonałej jakości deserów. Zaskakujące połączenie konsystencji i aromatów sprawia, że to ciasto tiramisu z truskawkami jest doskonałym wyborem na zakończenie wykwintnego posiłku czy specjalnej okazji. Z pewnością zachwyci wszelkich łasuchów, którzy cenią sobie niebanalne połączenia na słodko.

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ok. 300 g truskawek
  • biszkopty podłużne 200 g
  • 1 szklanka mocnej kawy parzonej
  • kieliszek likieru amaretto
  • kakao

Tiramisu z truskawkami – jak zrobić?

  1. 1.
    Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru. Śmietankę ubić z resztą cukru, połączyć z żółtkami, serkiem mascarpone. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, podgrzać do rozpuszczenia i dodać do masy. Wymieszać.
  2. 2.
    Napar kawy połączyć z likierem amaretto. Biszkopty maczać w kawie i ułożyć na dnie naczynia o średnicy 20-21 cm, posypać kakaem. Na to wyłożyć połowę masy, wcisnąć w nią truskawki i cienką warstwą kremu pokryć owoce. Na to dać drugą warstwę biszkoptów z kawą, posypać kakaem i wyłożyć resztę kremu. Całość posypać kakaem i schłodzić.

Tiramisu z truskawkami – dodatkowe informacje

Jajka przed użyciem należy sparzyć wrzątkiem, po czym włożyć do zimnej wody


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tiramisu z malinami w pucharkach
Następny przepis: Ciasto Toffi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode