Tiramisu z malinami w pucharkach
Zmiana klasycznego przepisu na deser często stanowi kuszącą nowość dla miłośników kuchni. Tak jest w przypadku tego, który przedstawiamy: tiramisu z malinami w pucharkach, owocu lata, który doda świeżości i słodkiego, owocowego akcentu do tradycyjnego włoskiego deseru. Prezentowany w pucharkach, stanie się eleganckim dodatkiem do każdej kolacji czy imprezy. Delikatny krem mascarpone w połączeniu z aromatycznymi malinami i namoczoną w kawie warstwą biszkoptu – to kompozycja smaków, której nikt nie odmówi. Gotowe pucharki z tiramisu malinowym to propozycja, która łączy tradycję z nutą nowoczesności. Spróbuj!
admin
Składniki:
- 3 żółtka
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 250 gramów serka mascarpone
- 15-18 okrągłych biszkoptów
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej z łyżeczką cukru
- 2 łyżeczki kakao
- około 20 sztuk malin
1. Tiramisu z malinami w pucharkach – jak zrobić?
- Żółtka i cukier zmiksować. Dodać mascarpone i znów zmiksować. Kawę z łyżeczką cukru rozpuścić we wrzątku. Biszkopty zanurzać w wystudzonej kawie i układać po 2-3 na dnie pucharków. Na to wyłożyć trochę kremu mascarpone, posypać kakao i ułożyć kilka malin. Na to znów 2-3 biszkopty, krem, kakao i maliny.
Tiramisu z malinami w pucharkach – dodatkowe informacje
Kakao można zastąpić startą gorzką czekoladą. Maliny można zamienić na dowolne owoce sezonowe.