Tiramisu w kieliszkach

Tiramisu w kieliszkach

Tiramisu w kieliszkach to doskonała propozycja dla miłośników klasycznych, włoskich smaków. Ten przepis to kreatywna interpretacja popularnego deseru, gdzie warstwy biszkoptu nasączonego aromatyczną kawą przeplatają się z kremem na bazie mascarpone i nutą delikatnej wanilii. Prezentacja deseru w eleganckich kieliszkach dodaje mu uroku i sprawia, że tiramisu staje się idealnym wyborem na romantyczną kolację we dwoje, uroczyste przyjęcie czy spotkanie z przyjaciółmi. Co ważne, do przygotowania tej wersji tiramisu, nie potrzebujemy piekarnika, więc jest to również wygodna opcja dla tych, którzy cenią sobie prostotę wykonania. Rozsmakuj się we włoskim tiramisu podanym w nowoczesny sposób.

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
  • 9 biszkoptów
  • 3 łyżki brandy
  • pół szklanki mocnej kawy
  • 3 żółtka
  • 100 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kakao do opruszenia

Tiramisu w kieliszkach – jak zrobić?

  1. Żółtka z cukrem pudrem ubijamy na puszystą, jasną masę. Do żółtek dodajemy mascarpone i miksujemy kilka minut do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
  2. Do 3 pucharków lub kieliszków wlewamy po łyżce brandy. Biszkopty moczymy w przestudzonej, ale nie zimnej kawie i układamy po 3 biszkopty w 1 pucharku.
  3. Na biszkopty wykładamy kilka łyżek masy i posypujemy kakao.

Tiramisu w kieliszkach – dodatkowe informacje

Podajemy mocno schłodzone. Im mocniej tym lepsze 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tiramisu
Następny przepis: Tiramisu z malinami w pucharkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode