Tiramisu w kieliszkach
Tiramisu w kieliszkach to doskonała propozycja dla miłośników klasycznych, włoskich smaków. Ten przepis to kreatywna interpretacja popularnego deseru, gdzie warstwy biszkoptu nasączonego aromatyczną kawą przeplatają się z kremem na bazie mascarpone i nutą delikatnej wanilii. Prezentacja deseru w eleganckich kieliszkach dodaje mu uroku i sprawia, że tiramisu staje się idealnym wyborem na romantyczną kolację we dwoje, uroczyste przyjęcie czy spotkanie z przyjaciółmi. Co ważne, do przygotowania tej wersji tiramisu, nie potrzebujemy piekarnika, więc jest to również wygodna opcja dla tych, którzy cenią sobie prostotę wykonania. Rozsmakuj się we włoskim tiramisu podanym w nowoczesny sposób.
admin
Składniki:
- Składniki na 3 porcje:
- 9 biszkoptów
- 3 łyżki brandy
- pół szklanki mocnej kawy
- 3 żółtka
- 100 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- kakao do opruszenia
Tiramisu w kieliszkach – jak zrobić?
- Żółtka z cukrem pudrem ubijamy na puszystą, jasną masę. Do żółtek dodajemy mascarpone i miksujemy kilka minut do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
- Do 3 pucharków lub kieliszków wlewamy po łyżce brandy. Biszkopty moczymy w przestudzonej, ale nie zimnej kawie i układamy po 3 biszkopty w 1 pucharku.
- Na biszkopty wykładamy kilka łyżek masy i posypujemy kakao.
Tiramisu w kieliszkach – dodatkowe informacje
Podajemy mocno schłodzone. Im mocniej tym lepsze 🙂