tilapia z zapiekanym porem
Tilapia jest jedną z najzdrowszych ryb, a jej miękki i delikatny smak można łączyć z różnymi składnikami. Niezwykły przepis na zdrową i pyszną tilapię z zapiekanym porem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z porem dodaje smaku, a całość podkreśla wyjątkowy aromat, wydobywany poprzez parowe gotowanie ryby. Sposób przygotowania tego dania pozwala zachować wszystkie walory smakowe i zdrowotne, nie dodając zbyt wielu kalorii. Tilapia na parze z zapiekanym porem to więc idealny wybór dla osób dbających o zdrowie i linię, a także szukających nowych, ciekawych smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
-
zapiekanka z pora:
– 1,5 pokrojonego pora
-2 łyżki śmietany
– mała łyżeczka masła
– sól i pieprz
– dwa jajka
- 2 filety tilapii
- sos sojowy
- zioła prowansalskie
- 1cm startego imbiru
- Do ozdoby:
– natka pietruszki
– cytrynka
Tilapia z zapiekanym porem – jak zrobić?
- Pora należy posiekać i podgrzać na łyżce masła aż do miękkości, dodać łyżkę śmietany i poczekać aż zgęstnieje. Solimy i dodajemy pieprz. Następnie wykładamy pora do naczynia w którym można zapiekać i wbić dwa jajka. Dookoła można jeszcze wyłożyć drugą łyżkę śmietany. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.
- W tym czasie przyrządzamy rybkę tilapię na parze. Wyciskamy 1/4 cytryny, doprawiamy sosem sojowym, startym imbirem i ziołami prowansalskimi. Zostawiamy na parze około 5- 10 minut.
xxxx – dodatkowe informacje
Można podawać z ziemniaczkami.