tilapia z zapiekanym porem

tilapia z zapiekanym porem

Tilapia jest jedną z najzdrowszych ryb, a jej miękki i delikatny smak można łączyć z różnymi składnikami. Niezwykły przepis na zdrową i pyszną tilapię z zapiekanym porem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z porem dodaje smaku, a całość podkreśla wyjątkowy aromat, wydobywany poprzez parowe gotowanie ryby. Sposób przygotowania tego dania pozwala zachować wszystkie walory smakowe i zdrowotne, nie dodając zbyt wielu kalorii. Tilapia na parze z zapiekanym porem to więc idealny wybór dla osób dbających o zdrowie i linię, a także szukających nowych, ciekawych smaków.

Składniki:

  • zapiekanka z pora:

    – 1,5 pokrojonego pora

    -2 łyżki śmietany

    – mała łyżeczka masła

    – sól i pieprz

    – dwa jajka

  • 2 filety tilapii
  • sos sojowy
  • zioła prowansalskie
  • 1cm startego imbiru
  • Do ozdoby:

    – natka pietruszki

    – cytrynka

Tilapia z zapiekanym porem – jak zrobić?

  1. Pora należy posiekać i podgrzać na łyżce masła aż do miękkości, dodać łyżkę śmietany i poczekać aż zgęstnieje. Solimy i dodajemy pieprz. Następnie wykładamy pora do naczynia w którym można zapiekać i wbić dwa jajka. Dookoła można jeszcze wyłożyć drugą łyżkę śmietany. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.
  2. W tym czasie przyrządzamy rybkę tilapię na parze. Wyciskamy 1/4 cytryny, doprawiamy sosem sojowym, startym imbirem i ziołami prowansalskimi. Zostawiamy na parze około 5- 10 minut.

xxxx – dodatkowe informacje

Można podawać z ziemniaczkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Terrina z mięsa gotowanego
Następny przepis: Tinto de verano

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode