Tęczowy tort z opłatkiem

Tęczowy tort z opłatkiem

Tort z opłatkiem to klasyczny przysmak, który zawsze jest doskonały na każdą okazję. A co powiesz na tęczowy tort z opłatkiem? Ten pyszny deser, to połączenie kolorowych warstw biszkoptu stworzonych z naturalnych barwników spożywczych, które przypominają piękno tęczy, a także cudownie dobranej kremowej polewy. Co więcej, tort ten jest przykryty charakterystycznym opłatkiem, który dodaje mu nie tylko wyglądu, ale również smaku. Ta wersja tortu z opłatkiem jest nie tylko smaczna, ale również wizualnie zachwycająca, co sprawia, że staje się centralnym punktem każdego przyjęcia. Spróbuj sam i zaskocz swoich gości wyjątkowym tęczowym tortem z opłatkiem.

Składniki:

  • Składniki na 6 blatów na tortownicę o średnicy 30cm:
  • Barwniki spożywcze: fioletowy, zielony, niebieski, czerwony, pomarańczowy, żółty
  • Masło – 460g
  • Cukier – 450g
  • Białka – 10szt
  • Mąka tortowa – 760g
  • Sól – pół łyżeczki
  • Mleko – 700ml
  • Proszek do pieczenia – całe małe opakowanie
  • Składniki na masę do przełożenia blatów:
  • Śmietana 30% – 700ml
  • Mascarpone – 250g
  • Biała czekolada – 400g
  • Śmietan fix – 3 opakowania

Tęczowy tort z opłatkiem – jak zrobić?

  • 1.
    Masę przygotować należy dzień wcześniej. 700ml śmietanki przelewamy do rondelka i podgrzewamy, gdy będzie ona wystarczającą ciepłą dodajemy połamaną czekoladę i gotujemy, aż czekoladą się rozpusci. Zestawiamy z palnika i czekamy, aż ostygnie. Następnie wkładamy na całą noc do lodówki.
  • 2.
    Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sól – przesiać, odłożyć. Masło i cukier umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować do połączenia. Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche mieszając rózgą kuchenną lub szpatułką tylko do połączenia się składników. Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej misce. Dodac fo kazdej miski odpowiedni kolor i ilosc barwnika ( w zaleznosci od tego jak bardzo chcemy uzyskac intensywność kolorów). Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. Ciasto przełożyć do 6 tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych o średnicy 30cm i piec około 20-30 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto ostygnie wyjmujemy je z tortownic – może przy tym przydać się nam nóż. Jak ciasto już ostygnie przygotowujemy masę.
  • 3.
    Wyjmujemy zimna śmietankę z czekoladą z lodówki i ubijamy ją. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone oraz fixy. Gotowa masą przekładamy spody tortu w kolejności od dołu: fioletowy, błękitny, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony Tak, aby tworzyły tęczę. Górę dobrowolnie dekorujemy. Polecam zakupić gotowy opłatek z ulubionym motywem oraz napisem i wokół niego zrobić rękawem cukierniczym rozety z bitej śmietany. Masa możemy dobrowolnie zmieniać: możemy dać gorzka, mleczna, miętowa, karmelowa czekoladę bądź mieszać w zależności jaki smak chcemy otrzymać, a jeśli ktoś lubi mniej słodkie torty w ogóle czekoladę można pominąć.

Tęczowy tort z opłatkiem – dodatkowe informacje

Najlepiej jest używać barwników w proszku, ponieważ bardzo silnie barwia. Odradza się stosowania barwników w płynie oraz naturalnych, ponieważ te w płynie zmieniają konsystencję ciasta, a tymi drugimi nie otrzymamy takiego efektu. Nie musimy kupować wszystkich barwników, wystarczy kupić podstawowe kolory: żółty, niebieski, czerwony. Kolor pomarańczowy można otrzymać mieszając żółty i czerwony, kolor fioletowy – mieszając czerwony i niebieski oraz zielony – mieszając niebieski i żółty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tęczowy sernik na zimno
Następny przepis: Terrina wieprzowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode