Tęczowy tort z opłatkiem
Tort z opłatkiem to klasyczny przysmak, który zawsze jest doskonały na każdą okazję. A co powiesz na tęczowy tort z opłatkiem? Ten pyszny deser, to połączenie kolorowych warstw biszkoptu stworzonych z naturalnych barwników spożywczych, które przypominają piękno tęczy, a także cudownie dobranej kremowej polewy. Co więcej, tort ten jest przykryty charakterystycznym opłatkiem, który dodaje mu nie tylko wyglądu, ale również smaku. Ta wersja tortu z opłatkiem jest nie tylko smaczna, ale również wizualnie zachwycająca, co sprawia, że staje się centralnym punktem każdego przyjęcia. Spróbuj sam i zaskocz swoich gości wyjątkowym tęczowym tortem z opłatkiem.
admin
Składniki:
- Składniki na 6 blatów na tortownicę o średnicy 30cm:
- Barwniki spożywcze: fioletowy, zielony, niebieski, czerwony, pomarańczowy, żółty
- Masło – 460g
- Cukier – 450g
- Białka – 10szt
- Mąka tortowa – 760g
- Sól – pół łyżeczki
- Mleko – 700ml
- Proszek do pieczenia – całe małe opakowanie
- Składniki na masę do przełożenia blatów:
- Śmietana 30% – 700ml
- Mascarpone – 250g
- Biała czekolada – 400g
- Śmietan fix – 3 opakowania
Tęczowy tort z opłatkiem – jak zrobić?
-
1.
Masę przygotować należy dzień wcześniej. 700ml śmietanki przelewamy do rondelka i podgrzewamy, gdy będzie ona wystarczającą ciepłą dodajemy połamaną czekoladę i gotujemy, aż czekoladą się rozpusci. Zestawiamy z palnika i czekamy, aż ostygnie. Następnie wkładamy na całą noc do lodówki. -
2.
Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sól – przesiać, odłożyć. Masło i cukier umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować do połączenia. Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche mieszając rózgą kuchenną lub szpatułką tylko do połączenia się składników. Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej misce. Dodac fo kazdej miski odpowiedni kolor i ilosc barwnika ( w zaleznosci od tego jak bardzo chcemy uzyskac intensywność kolorów). Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. Ciasto przełożyć do 6 tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych o średnicy 30cm i piec około 20-30 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto ostygnie wyjmujemy je z tortownic – może przy tym przydać się nam nóż. Jak ciasto już ostygnie przygotowujemy masę. -
3.
Wyjmujemy zimna śmietankę z czekoladą z lodówki i ubijamy ją. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone oraz fixy. Gotowa masą przekładamy spody tortu w kolejności od dołu: fioletowy, błękitny, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony Tak, aby tworzyły tęczę. Górę dobrowolnie dekorujemy. Polecam zakupić gotowy opłatek z ulubionym motywem oraz napisem i wokół niego zrobić rękawem cukierniczym rozety z bitej śmietany. Masa możemy dobrowolnie zmieniać: możemy dać gorzka, mleczna, miętowa, karmelowa czekoladę bądź mieszać w zależności jaki smak chcemy otrzymać, a jeśli ktoś lubi mniej słodkie torty w ogóle czekoladę można pominąć.
Tęczowy tort z opłatkiem – dodatkowe informacje
Najlepiej jest używać barwników w proszku, ponieważ bardzo silnie barwia. Odradza się stosowania barwników w płynie oraz naturalnych, ponieważ te w płynie zmieniają konsystencję ciasta, a tymi drugimi nie otrzymamy takiego efektu. Nie musimy kupować wszystkich barwników, wystarczy kupić podstawowe kolory: żółty, niebieski, czerwony. Kolor pomarańczowy można otrzymać mieszając żółty i czerwony, kolor fioletowy – mieszając czerwony i niebieski oraz zielony – mieszając niebieski i żółty.