Tarte Tatin z gruszkami

Tarte Tatin z gruszkami

Tarte Tatin z gruszkami to francuski deser, którego smak rozpływa się w ustach. Tradycyjnie przyrządzana jest z jabłek, ale ta wersja z gruszkami oferuje subtelny, delikatnie słodki smak, który na pewno zaskoczy i zachwyci Twoich gości. Gruszki są lekko karmelizowane, co dodaje deserowi głębi i aromatu. Wszystko to schowane pod chrupiącym spodem z ciasta francuskiego tworząc harmonijną kombinację smaków. To doskonały pomysł na wyjątkowy deser, który jest nie tylko doskonały podczas swiątecznego obiadu, ale także na przyjęciach i specjalnych okazjach. Każdy kęs tej wykwintnej tarty oczaruje Twoje kubki smakowe.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 średniej wielkości gruszki
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • cynamon
  • anyż
  • czarny pieprz
  • kardamon

Tarte tatin z gruszkami – jak zrobić?

  1. Na żeliwną patelnię wyłożyć posiekane masło, wsypać cukier i zmielone w moździerzu przyprawy (według uznania). Na wierzch ułożyć połówki gruszek (przecięciem do dołu). Całość przykryć ciastem francuskim (szczelnie).
  2. Patelnie umieścić na kuchence, na średnim ogniu. Smażyć do momentu aż cukier zacznie się karmelizować (należy delikatnie zajrzeć i zobaczyć czy gruszki są już brązowe).
  3. Gdy cukier skarmelizuje, patelnie z tartą umieścić w rozgrzanym, do 180 stopni, piekarniku. Piec przez około 25 minut (do momentu gdy ciasto francuskie będzie rumiane). Po tym czasie ponownie umieścić patelnie na kuchence.
  4. Podgrzać ponownie tarte na kuchence (ok. 5 minut) by cukier się dokładnie rozpuścił. W tym samym czasie przygotować duży, płaski talerz. Po 5 minutach przykryć patelnie talerzem i energicznym ruchem odwrócić ją.

Tarte Tatin z gruszkami – dodatkowe informacje

Należy pamiętać, że patelnia żeliwna jest bardzo gorąca – wszystko trzeba robić przez rękawice. Tarta najlepiej smakuje na ciepło, podana z lodami bądź sosem waniliowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarte świeże ogórki na zimę
Następny przepis: Tartinki z łososiem i kremem szpinakowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode