Tarte Tatin z gruszkami
Tarte Tatin z gruszkami to francuski deser, którego smak rozpływa się w ustach. Tradycyjnie przyrządzana jest z jabłek, ale ta wersja z gruszkami oferuje subtelny, delikatnie słodki smak, który na pewno zaskoczy i zachwyci Twoich gości. Gruszki są lekko karmelizowane, co dodaje deserowi głębi i aromatu. Wszystko to schowane pod chrupiącym spodem z ciasta francuskiego tworząc harmonijną kombinację smaków. To doskonały pomysł na wyjątkowy deser, który jest nie tylko doskonały podczas swiątecznego obiadu, ale także na przyjęciach i specjalnych okazjach. Każdy kęs tej wykwintnej tarty oczaruje Twoje kubki smakowe.
admin
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4 średniej wielkości gruszki
- 200 g cukru
- 100 g masła
- cynamon
- anyż
- czarny pieprz
- kardamon
Tarte tatin z gruszkami – jak zrobić?
- Na żeliwną patelnię wyłożyć posiekane masło, wsypać cukier i zmielone w moździerzu przyprawy (według uznania). Na wierzch ułożyć połówki gruszek (przecięciem do dołu). Całość przykryć ciastem francuskim (szczelnie).
- Patelnie umieścić na kuchence, na średnim ogniu. Smażyć do momentu aż cukier zacznie się karmelizować (należy delikatnie zajrzeć i zobaczyć czy gruszki są już brązowe).
- Gdy cukier skarmelizuje, patelnie z tartą umieścić w rozgrzanym, do 180 stopni, piekarniku. Piec przez około 25 minut (do momentu gdy ciasto francuskie będzie rumiane). Po tym czasie ponownie umieścić patelnie na kuchence.
- Podgrzać ponownie tarte na kuchence (ok. 5 minut) by cukier się dokładnie rozpuścił. W tym samym czasie przygotować duży, płaski talerz. Po 5 minutach przykryć patelnie talerzem i energicznym ruchem odwrócić ją.
Tarte Tatin z gruszkami – dodatkowe informacje
Należy pamiętać, że patelnia żeliwna jest bardzo gorąca – wszystko trzeba robić przez rękawice. Tarta najlepiej smakuje na ciepło, podana z lodami bądź sosem waniliowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarte świeże ogórki na zimę
Następny przepis: Tartinki z łososiem i kremem szpinakowym