Tarte świeże ogórki na zimę

Tarte świeże ogórki na zimę

Czy szukasz pysznego, domowego sposobu na zagospodarowanie sezonowych ogórków? Przedstawiamy przepis na tarte świeże ogórki na zimę. Przygotowując je latem, zyskasz zapasy pysznego przysmaku na zimowe miesiące. Wasze domowe ogórki tarte do słoików będą doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek czy jako przekąska do mięs. Wyróżniają się intensywnym, jednocześnie świeżym i kiszonym smakiem. Co więcej, możemy z łatwością dostosować przepis do naszych gustów, dodając większą ilość przypraw czy ziół. To idealny sposób na smaczne wykorzystanie sezonowych warzyw, które zaskoczą gości swoim domowym smakiem.

Składniki:

  • 2,800 kg świeżych ogórków,
  • 3,5 łyżki drobnej soli,
  • 1 kwiat kopru,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 1 mały kawałek chrzanu,
  • 1 liść wiśni lub czarnej porzeczki

Tarte świeże ogórki na zimę – jak zrobić?

  1. Zebrane z działki lub kupne ogórki gruntowe dokładnie umyć a następnie odciąć z obu stron końce (odcinamy od jasnej strony wtedy ogórki nie są gorzkie). Tak przygotowane ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej a następnie posolić i odstawić na chwilę aby puściły soki.
  2. Gdy już ogórki po około piętnastu minutach puściły ładnie soki, wtedy do słoika (ja słoiki brałam takie po dżemach aby było w sam raz na zupę), układać po jednym kwiat kopru może być razem z gałązką kopru, ząbek czosnku przekrojony na połowę, chrzan również przekrojony oraz liść wiśni w zależności od wielkości słoika. Do przygotowanych słoików uciskając przełożyć nasolone ogórki a następnie zalać powstałym sokiem. Ogórki szczelnie zakręcić i pozostawić w ciepłym miejscu aby zaczęły pracować czyli kisić się.
  3. Ogórki po staniu w ciepłym miejscu po trzech dniach już dość ładnie się kiszą, co jest widoczne gołym okiem i słychać jak pracują i puszczają sok (można sprawdzić odkręcając jak strzelą). Po trzech dniach widocznej pracy ogórków pozostawić jeszcze przez dwa dni w ciepłym miejscu a następnie przenieść je do zimnej piwnicy.

Tarte świeże ogórki na zimę – dodatkowe informacje

Gdy już ogórki po około piętnastu minutach puściły ładnie soki wtedy do słoika ( ja słoiki brałam takie po dżemach aby było w sam raz na zupę ), układać po jednym kwiat kopru może być razem z gałązką kopru, ząbek czosnku przekrojony na połowę, chrzan również przekrojony oraz liść wiśni w zależności od wielkości słoika. Do przygotowanych słoików uciskając przełożyć nasolone ogórki a następnie zalać powstałym sokiem. Ogórki szczelnie zakręcić i pozostawić w ciepłym miejscu aby zaczęły pracować czyli kisić się


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tartaletki z warzywami sezonowymi
Następny przepis: Tarte Tatin z gruszkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode