Tartaletki z warzywami sezonowymi
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na tartaletki z warzywami sezonowymi. To propozycja zdrowego, kolorowego posiłku, który swoją estetyką zaskoczy każdego gościa. Składniki, które wykorzystamy to przede wszystkim świeże, pełne witamin warzywa prosto z targu. Ich wybór zależy od aktualnej pory roku – latem mogą to być pomidory, cukinie czy papryka, a zimą – dynia, brukselka czy marchewka. Tartaletki to również doskonała alternatywa dla osób, które pragną zjeść coś sycącego, a jednocześnie lekkiego. To danie sprawdzi się zarówno na rodzinne obiady, jak i eleganckie przyjęcia. Gotowe do wypróbowania?
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 200g masła
- 400g mąki (lub więcej jeśli ciasto jest rzadkie)
- 1 żółtko
- szczypta soli
- łyżka zimnej wody
- Farsz:
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 4 pieczarki
- 2 ziemniaki w łupinkach
- kawałeczek selera
- 1/2 małego kabaczka
- garść orzechów wołoskich
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz, tymianek
Tartaletki z warzywami sezonowymi – jak zrobić?
- Z mąki, masła, żółtka, soli i odrobiny wody szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wycina koło, wylepić nimi foremki. Piec w 180 stopniach około 20 minut.
- Na patelni rozgrzać olej. Warzywa pokroić w nie za drobne kawałeczki. Na początek na tłuszcz wrzucamy marchew i selera, po chwili dodajemy ziemniaki. Potem cebulka pokrojona w pióra. Pod koniec pieczarki i kabaczek oraz orzechy. Całość doprawiamy do smaku.
Tartaletki z warzywami sezonowymi – dodatkowe informacje
Do tartaletkek warto wykorzystywać różne warzywa sezonowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: tarte buraczki z cebulką do obiadu
Następny przepis: Tarte świeże ogórki na zimę