Tartaletki z warzywami sezonowymi

Tartaletki z warzywami sezonowymi

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na tartaletki z warzywami sezonowymi. To propozycja zdrowego, kolorowego posiłku, który swoją estetyką zaskoczy każdego gościa. Składniki, które wykorzystamy to przede wszystkim świeże, pełne witamin warzywa prosto z targu. Ich wybór zależy od aktualnej pory roku – latem mogą to być pomidory, cukinie czy papryka, a zimą – dynia, brukselka czy marchewka. Tartaletki to również doskonała alternatywa dla osób, które pragną zjeść coś sycącego, a jednocześnie lekkiego. To danie sprawdzi się zarówno na rodzinne obiady, jak i eleganckie przyjęcia. Gotowe do wypróbowania?

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200g masła
  • 400g mąki (lub więcej jeśli ciasto jest rzadkie)
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • łyżka zimnej wody
  • Farsz:
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 4 pieczarki
  • 2 ziemniaki w łupinkach
  • kawałeczek selera
  • 1/2 małego kabaczka
  • garść orzechów wołoskich
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz, tymianek

Tartaletki z warzywami sezonowymi – jak zrobić?

  1. Z mąki, masła, żółtka, soli i odrobiny wody szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wycina koło, wylepić nimi foremki. Piec w 180 stopniach około 20 minut.
  2. Na patelni rozgrzać olej. Warzywa pokroić w nie za drobne kawałeczki. Na początek na tłuszcz wrzucamy marchew i selera, po chwili dodajemy ziemniaki. Potem cebulka pokrojona w pióra. Pod koniec pieczarki i kabaczek oraz orzechy. Całość doprawiamy do smaku.

Tartaletki z warzywami sezonowymi – dodatkowe informacje

Do tartaletkek warto wykorzystywać różne warzywa sezonowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: tarte buraczki z cebulką do obiadu
Następny przepis: Tarte świeże ogórki na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode