tarta z wędzoną makrelą i beszamelem
Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż pieczenie własnej tarty? Nasz przepis na tartę z wędzoną makrelą i beszamelem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatna, krucha skorupa tarty doskonale komponuje się z bogatym smakiem wędzonej makreli. Beszamel dodaje niuansów kremowości, dzięki czemu całość jest niezwykle soczysta i delikatna. Przygotujcie się na niezapomniane smakowite doświadczenie. Ta tarta jest doskonałym daniem zarówno na ciepły obiad, jak i na zimną kolację. Śmiało można ją również podać na eleganckim przyjęciu czy rodzinnej uroczystości. Goście na pewno będą pod wrażeniem.
admin
Składniki:
- Foremka do tarty o średnicy 28 cm
- Ciasto:
- 225 g mąki
- 15 g drożdży
- 135 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- Nadzienie:
- 1 makrela wędzona
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor
- 150 g żółtego sera wędzonego
- 2 łyżki czarnych oliwek
- Gałka muszkatołowa
- Sól
- Biały pieprz
- Zioła prowansalskie
- Dodatkowo:
- Bułka tarta i masło do formy
Tarta z wędzoną makrelą i beszamelem – jak zrobić?
- Składniki ciasta połączyć i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto (najlepiej mikserem z hakami). Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około pół godziny. W tym czasie przygotować składniki: pomidora i oliwki pokroić w plasterki, cebulę i czosnek posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, makrelę przebrać z ości, formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki foremki. Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle na złoto, dodać mąkę, smażyć aż nabierze beżowego koloru a następnie mieszając rózgą wlewać mleko. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszając gotować kilka minut.
- Następnie dodać makrelę, wymieszać i zdjąć z ognia.
- Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto. Posypać serem.
- Na wierzchu ułożyć pomidora i oliwki. Posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut aż ciasto będzie rumiane a ser zapieczony.
xxxx – dodatkowe informacje
Nie jest to klasyczna tarta z makrelą, bo spód nie jest kruchy a puchaty drożdżowy, ale taki moim zdaniem bardziej pasował.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta z serem camembert, żurawiną i miodem
Następny przepis: Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką