tarta z wędzoną makrelą i beszamelem

tarta z wędzoną makrelą i beszamelem

Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż pieczenie własnej tarty? Nasz przepis na tartę z wędzoną makrelą i beszamelem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatna, krucha skorupa tarty doskonale komponuje się z bogatym smakiem wędzonej makreli. Beszamel dodaje niuansów kremowości, dzięki czemu całość jest niezwykle soczysta i delikatna. Przygotujcie się na niezapomniane smakowite doświadczenie. Ta tarta jest doskonałym daniem zarówno na ciepły obiad, jak i na zimną kolację. Śmiało można ją również podać na eleganckim przyjęciu czy rodzinnej uroczystości. Goście na pewno będą pod wrażeniem.

Składniki:

  • Foremka do tarty o średnicy 28 cm
  • Ciasto:
  • 225 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 135 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • Nadzienie:
  • 1 makrela wędzona
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 150 g żółtego sera wędzonego
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Biały pieprz
  • Zioła prowansalskie
  • Dodatkowo:
  • Bułka tarta i masło do formy

Tarta z wędzoną makrelą i beszamelem – jak zrobić?

  1. Składniki ciasta połączyć i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto (najlepiej mikserem z hakami). Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około pół godziny. W tym czasie przygotować składniki: pomidora i oliwki pokroić w plasterki, cebulę i czosnek posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, makrelę przebrać z ości, formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki foremki. Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle na złoto, dodać mąkę, smażyć aż nabierze beżowego koloru a następnie mieszając rózgą wlewać mleko. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszając gotować kilka minut.
  3. Następnie dodać makrelę, wymieszać i zdjąć z ognia.
  4. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto. Posypać serem.
  5. Na wierzchu ułożyć pomidora i oliwki. Posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut aż ciasto będzie rumiane a ser zapieczony.

xxxx – dodatkowe informacje

Nie jest to klasyczna tarta z makrelą, bo spód nie jest kruchy a puchaty drożdżowy, ale taki moim zdaniem bardziej pasował.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z serem camembert, żurawiną i miodem
Następny przepis: Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode