Tarta z kurczakiem i warzywami – odchudzony quiche
Tarta z kurczakiem i warzywami to doskonały pomysł na lekki i zdrowy obiad. To odchudzona wersja popularnego quiche, której recepturę modyfikujemy, by była bardziej przyjazna naszej talii. Po dodaniu grillowanego kurczaka i świeżych warzyw, tarta staje się bardziej sycąca, a jednocześnie nadal lekka. Przepis jest bardzo uniwersalny – można dowolnie modyfikować składniki w zależności od sezonu i swoich upodobań. Pomysł na dietetyczną tartę z kurczakiem to alternatywa dla osób, które chcą jeść smacznie, ale bez zbędnych kalorii!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 250g mąki
- 125g masła
- 1 żółtko
- 50-60g wody
- szczypta soli
- Farsz:
- mięso (u mnie był to kurczak pieczony dzień wcześniej, ale może być też filet)
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- trochę sera żółtego
Tarta z kurczakiem i warzywami – odchudzony quiche – jak zrobić?
-
1.
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy kawałki masła i siekamy. Dodajemy żółtko, wodę i zagniatamy. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 1h
-
2.
Wałkujemy i przekładamy do formy. Całość nakłuwamy widelcem
-
3.
Piec 15-20 min w 200 stopniach
-
4.
Na podpieczony spód wykładamy kawałki kurczaka, pokrojoną cebulę i marchewkę. Doprawiamy curry.
-
5.
W miseczce mieszamy mleko,jogurt, mąkę i jajko. Wylewamy na tartę. Posypujemy serem.
-
6.
Pieczemy ok. 30 min w 200 stopniach
Słowa kluczowe: dietetyczna tarta z kurczakiem.
xxxx – dodatkowe informacje
Możemy dodawać dowolne składniki do farszu
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta z kurczakiem i warzywami
Następny przepis: Tarta z kurczakiem w śmietanowym sosie