TARTA Z JABŁKAMI I PIGWĄ
Zapraszamy do przygotowania niezwykle aromatycznej tarty z jabłkami i pigwą. Jest to kombinacja, która zachwyci każdego miłośnika słodkości. Urok tej tarty tkwi nie tylko w połączeniu pigwy z jabłkami, ale również w delikatnym, kruchym cieście, które idealnie komponuje się z owocami. Kwaśna pigwa doskonale łamie słodycz jabłek, tworząc orzeźwiający duet smaków. Proponowana tarta z pigwą to fantastyczny deser na chłodniejsze, jesienne dni. Smak pieczonej pigwy i jabłek, spowitych w aromacie cynamonu, przeniesie nas w kojący, nastrojowy świat. To wyśmienita propozycja, której trudno się oprzeć.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 25 dag masła
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki bardzo zimnej wody
- Nadzienie:
- 4 owoce pigwy (podgotowane do galaretki)
- 4 jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szklanki cukru pudru
Tarta z jabłkami i pigwą – jak zrobić?
- Ciasto: wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części (2/3 i 1/3). Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Pierwszą część rozwałkować na formę do tarty, dokładnie wylepić brzegi.
- Z owoców pigwy wykroić gniazda nasienne, pokroić na mniejsze części, Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Owoce skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i wymieszać. Pozostawić na ok, 15 minut.
- Ciasto podpiec przez ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
- Owoce wyłożyć na ciasto, z drugiej części ciasta zrobić kratkę ułożyć na owocach. Brzegi okryć folią spożywczą, Piec przez ok. 50 minut w nagrzanym piekarniku -180 stopni, pod koniec pieczenia ściągnąć folię aby brzegi się przyrumieniły.
TARTA Z JABŁKAMI I PIGWĄ – dodatkowe informacje
Do tej tarty wykorzystałam owoce pigwy z galaretki jaką przygotowałam w/g ewaeu – http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/galaretka-z-pigwy-6.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta z jabłkami
Następny przepis: Tarta z jajkiem i szpinakiem