Tarta z jabłkami
Zachęcamy do wypróbowania przepisu na wyjątkową tartę z jabłkami. Ten deser to niesamowite połączenie chrupiącego ciasta, delikatnego kremu mascarpone i soczystych jabłek z delikatną nutą cynamonu. Tarta jest idealnym daniem na popołudniowy deser czy spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół. Sam proces przygotowania to prawdziwa przyjemność, a efekt końcowy z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Tarta z jabłkami to klasyka, którą warto mieć na swojej liście ulubionych deserów. Dodatek mascarpone nadaje temu daniu wyjątkowego charakteru, sprawiając, że smakuje jeszcze lepiej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 kostki masła (można dodać margarynę)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki
- 700 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 250 ml serka mascarpone
- 4 łyżki cukru
- owoce: jabłka porzeczki
Tarta z jabłkami – jak zrobić?
- Masło schłodzone posiekać wraz z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Dodać jajko i cukier i wyrobić na gładkie ciasto.
- Rozwałkować i wyłożyć na wcześniej posmarowaną formę do tarty. Delikatnie ponakłuwać widelcem.
- W międzyczasie zagotować 500 ml mleka. W pozostałym mleku 200 ml rozmieszać budyń, dodać cukier i ugotować klasyczny budyń z tą różnicą, że używamy mniej mleka.
- Wystudzony budyń mieszamy z serkiem mascarpone, a następnie wylewamy na ciasto. Układamy owoce w formie np. róż i pieczemy ok. 40 minut w 175 stopni.
Tarta z jabłkami – dodatkowe informacje
Ciasto serwujemy przestudzone.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta z gruszką i serem pleśniowym
Następny przepis: TARTA Z JABŁKAMI I PIGWĄ