Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Zachęcamy do wypróbowania przepisu na wyjątkową tartę z jabłkami. Ten deser to niesamowite połączenie chrupiącego ciasta, delikatnego kremu mascarpone i soczystych jabłek z delikatną nutą cynamonu. Tarta jest idealnym daniem na popołudniowy deser czy spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół. Sam proces przygotowania to prawdziwa przyjemność, a efekt końcowy z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Tarta z jabłkami to klasyka, którą warto mieć na swojej liście ulubionych deserów. Dodatek mascarpone nadaje temu daniu wyjątkowego charakteru, sprawiając, że smakuje jeszcze lepiej.

Składniki:

  • 1/2 kostki masła (można dodać margarynę)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki
  • 700 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 250 ml serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • owoce: jabłka porzeczki

Tarta z jabłkami – jak zrobić?

  1. Masło schłodzone posiekać wraz z mąką i proszkiem do pieczenia.
  2. Dodać jajko i cukier i wyrobić na gładkie ciasto.
  3. Rozwałkować i wyłożyć na wcześniej posmarowaną formę do tarty. Delikatnie ponakłuwać widelcem.
  4. W międzyczasie zagotować 500 ml mleka. W pozostałym mleku 200 ml rozmieszać budyń, dodać cukier i ugotować klasyczny budyń z tą różnicą, że używamy mniej mleka.
  5. Wystudzony budyń mieszamy z serkiem mascarpone, a następnie wylewamy na ciasto. Układamy owoce w formie np. róż i pieczemy ok. 40 minut w 175 stopni.

Tarta z jabłkami – dodatkowe informacje

Ciasto serwujemy przestudzone.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z gruszką i serem pleśniowym
Następny przepis: TARTA Z JABŁKAMI I PIGWĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode