Tarta z budyniem i owocami

Tarta z budyniem i owocami

Tarta z budyniem i owocami to delikatny i pyszny deser, który zadowoli zarówno małe, jak i duże podniebienia. Wykorzystanie w jednym przepisie ciasta kruchego, aksamitnego budyniu oraz świeżych lub mrożonych owoców, daje prawdziwą symfonię smaków i konsystencji. Nasza tarta z owocami i budyniem to propozycja na wyniosły deser, który na pewno będzie zachwycał swoim wyglądem, a także przepysznym smakiem. Bez względu na to, czy jest to rodzinne spotkanie, uroczysty obiad czy po prostu chwila, kiedy pragniesz zjeść coś wyjątkowego, ta tarta to idealny wybór. Dla miłośników tarty budyniowej z owocami to przepis, który warto mieć na uwadze.

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE
  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • BUDYŃ
  • 1 paczka budyniu (40g), dowolny smak – u mnie śmietankowy lub 40g skrobii ziemniaczanej
  • 0,5 l mleka
  • ew. cukier jeśli nie ma go już w budyniowym proszku
  • +OWOCE NA WIERZCH

Tarta z budyniem i owocami – jak zrobić?

  1. 1. Wszystkie składniki zagnieść. Najwygodniej będzie to zrobić wysypując na blat najpierw mąkę z cukrem, następnie dorzucić zimne masło pokrojone w kostkę lub po prostu posiekane nożem, a na końcu robiąc dziurkę w środku „kupki” wrzucić tam 2 żółtka. Całość jak już pisałam zagnieść. Uformowaną kulę najlepiej zawinąć w folię spożywczą, a następnie włożyć do lodówki na około pół godziny, jeśli zależy Ci na czasie – włożyć do zamrażarki na około 10 minut.
  2. 2. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na koło, przenieść najlepiej na wałku i wyłożyć nim posmarowaną wcześniej masłem i obsypaną mąką tortownicę (specjalną do tarty, lub zwykłą ale o niższych bokach). Spód ciasta gęsto nakłuć widelcem – zapobiegnie to jego rośnięciu.
  3. 3. Piec w 180°C przez 20 minut (do zrumienienia), najlepiej w trybie góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
  4. 4. W czasie gdy ciasto się mrozi i piecze możemy przygotować budyń i owoce. Owoce kroimy i/lub drylujemy, w zależności od tego na które się zdecydujemy. Budyń przygotowujemy wg sposobu podanego na opakowaniu. Można też zamiast 'gotowca’ zrobić go samemu domowym sposobem – do 0,5 l mleka dodać 40g skrobi ziemniaczanej z cukrem i dowolnym aromatem i mieszając zagotować. Przygotowany budyń ostudzić.
  5. 5. Gdy ciasto jest już upieczone na złoto i ostygnięte wykładamy na nie budyń, także ostudzony, na to sypiemy dowolne owoce. GOTOWE! 🙂

Słowa kluczowe: przepis na tartę z owocami i budyniem, tarta owocowa z budyniem, tarta budyniowa z owocami, tarta z owocami i budyniem

xxxx – dodatkowe informacje

Polecam używać specjalnej formy do tarty, ale można też użyć zwykłej tortownicy pamiętając o tym by ciasto wylepić tylko do ok 1/3 wysokości boków tortownicy.

Ciasto na spodzie i bokach może mieć dowolną grubość, ale nie może też być zbyt cienkie bo nie utrzyma ciężaru wypełnienia, pęknie lub też kompletnie się rozpadnie. Ja polecam wałkować na grubość nieco mniej niż 1cm.

Tarta jest właściwie od razu gotowa do jedzenia, ja polecam jednak najpierw włożyć ją do lodówki na kilka h, jest wtedy jeszcze lepsze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem
Następny przepis: Tarta z ciastek oreo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode