Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem

Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem

Tarta na cieście francuskim z kurczakiem stanowi idealne połączenie delikatnej, chrupiącej podstawy i soczystego nadzienia. Delikatne ciasto francuskie tworzy idealne tło dla bogatego smaku kurczaka. Niczym sztuka kulinarna elegancko podana na talerzu, może służyć jako wykwintne danie dla gości albo luksusowy posiłek na co dzień. Składniki użyte do przygotowania tej tarty są proste, ale przemyślane. Ich kombinacja oraz proces przygotowania powodują, że końcowe danie jest intensywne w smaku, a jednocześnie niezwykle eleganckie w prezentacji. Ciesz się wyrafinowanymi smakami tej tarty na cieście francuskim z kurczakiem, którą możesz podać na lunch, kolację bądź uroczysty obiad.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g piersi z kurczaka
  • garść kukurydzy konserwowej
  • jedna średnia cebula
  • kilka pieczarek (wg uznania)
  • pół papryki czerwonej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego lub łagodnego (wg uznania)
  • starty, żółty ser
  • Przyprawy: oregano, bazylia, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, pieprz, vegeta, sól

Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem – jak zrobić?

  1. Foremkę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, oblepiamy ją ciastem francuskim. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni ,i pieczemy sam spód z ciasta przez ok 10 minut. W tym czasie robimy sos pomidorowy. Koncentrat mieszamy z ketchupem, bazylią, oregano, czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą. Kurczaka kroimy w małą kostkę, wlewamy dwie łyżki oleju,dodajemy czosnek granulowany, przyprawę do kurczaka, słodką paprykę, vegetę,pieprz i mieszamy. Smażymy chwilkę na niewielkiej ilości oleju, ponieważ olej był już dodany do marynaty. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w piórka, i podsmażamy ją na maśle razem z pieczarkami, do pieczarek dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Spód do tarty smarujemy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Na to kładziemy pieczarki, kurczaka, paprykę, kukurydzę, posypujemy oregano i startym,żółtym serem. Wkładamy do piekarnika jeszcze na ok 10 – 15 minut. Tartę podajemy z dowolnym,ulubionym sosem.

xxxx – dodatkowe informacje

Z tego samego przepisu można też wykonać małe tartaletki. Idealne na przyjęcie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z brokułami i fetą
Następny przepis: Tarta z budyniem i malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode