Tarta z budyniem i malinami
Odkryj smak lata dzięki naszemu przepisowi na tartę z budyniem i malinami! Niezwykle delikatna, słodko-kwasowata kompozycja, która istne czaruje swoim wyglądem i smakiem. Maliny dodają tarcie świeżości i niepowtarzalnego aromatu, a budyń zapewnia aksamitną teksturę. Stworzona dla miłośników owocowych wypieków, tarta budyniowa z malinami sprawdzi się jako deser po rodzinnym obiedzie, jak również jako smaczna przekąska podczas popołudniowego spotkania z przyjaciółmi. Podaruj sobie chwilę przyjemności z tą niepowtarzalnie owocową tartą. Aromatyczne maliny i delikatny budyń to połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.
admin
Składniki:
- 4 żółtka
- 125 gram mąki tortowej
- 100 gram masła
- 50 gram cukru + 3 łyżki
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka masła
- ok. 250- 300 gram malin
Tarta z budyniem i malinami – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło 50 gram cukru i 2 żółtka. Siekamy ciasto, szybko zagniatamy i na 30 minut wkładamy do lodówki. Wyciągamy, rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy forme do tarty. Ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy do zezłocenia w temperaturze 175 stopni ok.25-30 minut.
- 400 ml mleka zagotowujemy z 3 łyzkami cukru i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami mąką. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę jajeczną i szybko mieszamy, zagotowujemy.
- Budyń lekko studzimy, wylewamy na kruche ciasto i wykładamy maliny. Można posypać je cukrem pudrem.
Tarta z budyniem i malinami – dodatkowe informacje
Ugotowany budyń można przykryć folią spożywczą aby nie powstał kożuch. Piekłam w formie do tarty 26cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem
Następny przepis: Tarta z ciastek oreo