Tarta z budyniem i malinami

Tarta z budyniem i malinami

Odkryj smak lata dzięki naszemu przepisowi na tartę z budyniem i malinami! Niezwykle delikatna, słodko-kwasowata kompozycja, która istne czaruje swoim wyglądem i smakiem. Maliny dodają tarcie świeżości i niepowtarzalnego aromatu, a budyń zapewnia aksamitną teksturę. Stworzona dla miłośników owocowych wypieków, tarta budyniowa z malinami sprawdzi się jako deser po rodzinnym obiedzie, jak również jako smaczna przekąska podczas popołudniowego spotkania z przyjaciółmi. Podaruj sobie chwilę przyjemności z tą niepowtarzalnie owocową tartą. Aromatyczne maliny i delikatny budyń to połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 125 gram mąki tortowej
  • 100 gram masła
  • 50 gram cukru + 3 łyżki
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka masła
  • ok. 250- 300 gram malin

Tarta z budyniem i malinami – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło 50 gram cukru i 2 żółtka. Siekamy ciasto, szybko zagniatamy i na 30 minut wkładamy do lodówki. Wyciągamy, rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy forme do tarty. Ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy do zezłocenia w temperaturze 175 stopni ok.25-30 minut.
  2. 400 ml mleka zagotowujemy z 3 łyzkami cukru i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami mąką. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę jajeczną i szybko mieszamy, zagotowujemy.
  3. Budyń lekko studzimy, wylewamy na kruche ciasto i wykładamy maliny. Można posypać je cukrem pudrem.

Tarta z budyniem i malinami – dodatkowe informacje

Ugotowany budyń można przykryć folią spożywczą aby nie powstał kożuch. Piekłam w formie do tarty 26cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem
Następny przepis: Tarta z ciastek oreo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode