Tarta z brokułami i fetą
Tarta brokułowa z fetą to wyjątkowe danie, które jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe i pełne wartości odżywczych. To doskonała propozycja na lekki obiad lub kolację, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego, ale niekoniecznie ciężkiego. Kombinacja chrupiącego ciasta, delikatnego brokuła i pikantnej fetty tworzy idealne połączenie smaków, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Przepis na tartę z brokułami i fetą jest prosty i szybki w wykonaniu, a składniki potrzebne do jego przygotowania łatwo dostępne. Tej tarty spróbować musi każdy miłośnik warzyw i kuchni śródziemnomorskiej!
admin
Składniki:
- 275g ciasta francuskiego
- opakowanie mrożonych brokułów
- 1 marchewka
- 1/2 fety
- 2 jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- papryka słodka
- bazylia suszona
- czosnek granulowany
- pieprz, sól
Tarta z brokułami i fetą – jak zrobić?
- Brokuły i marchew ugotować osobno w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i ostudzić.
- Jajka, śmietanę i przyprawy dokładnie wymieszać.
- Ciastem wyłożyć formę (śr.21cm), nadmiar odciąć i wykroić foremkami dowolne kształty. Ciasto ponakłuwać widelcem, wyłożyć różyczki brokuła, plasterki marchwi i fetę pokrojoną w kostkę. Zalać jajkami. Na wierzchu ułożyć pozostałe ciasto. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez ok 25 minut do ścięcia jajek.
Tarta z brokułami i fetą – dodatkowe informacje
Pyszna na gorąco jak również na zimno.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta z białym serem i ze szpinakiem
Następny przepis: Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem