Tarta z brokułami i fetą

Tarta z brokułami i fetą

Tarta brokułowa z fetą to wyjątkowe danie, które jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe i pełne wartości odżywczych. To doskonała propozycja na lekki obiad lub kolację, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego, ale niekoniecznie ciężkiego. Kombinacja chrupiącego ciasta, delikatnego brokuła i pikantnej fetty tworzy idealne połączenie smaków, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Przepis na tartę z brokułami i fetą jest prosty i szybki w wykonaniu, a składniki potrzebne do jego przygotowania łatwo dostępne. Tej tarty spróbować musi każdy miłośnik warzyw i kuchni śródziemnomorskiej!

Składniki:

  • 275g ciasta francuskiego
  • opakowanie mrożonych brokułów
  • 1 marchewka
  • 1/2 fety
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • papryka słodka
  • bazylia suszona
  • czosnek granulowany
  • pieprz, sól

Tarta z brokułami i fetą – jak zrobić?

  1. Brokuły i marchew ugotować osobno w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i ostudzić.
  2. Jajka, śmietanę i przyprawy dokładnie wymieszać.
  3. Ciastem wyłożyć formę (śr.21cm), nadmiar odciąć i wykroić foremkami dowolne kształty. Ciasto ponakłuwać widelcem, wyłożyć różyczki brokuła, plasterki marchwi i fetę pokrojoną w kostkę. Zalać jajkami. Na wierzchu ułożyć pozostałe ciasto. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez ok 25 minut do ścięcia jajek.

Tarta z brokułami i fetą – dodatkowe informacje

Pyszna na gorąco jak również na zimno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z białym serem i ze szpinakiem
Następny przepis: Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode