Tarta z białym serem i ze szpinakiem

Tarta z białym serem i ze szpinakiem

Zapraszamy do przygotowania wspaniałej tarty ze szpinakiem i białym serem – połączenia, które zachwyci Was swoją kremową konsystencją i intensywnym smakiem. To doskonały pomysł na szybką i efektowną przekąskę, która zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci. Sprawdza się zarówno na codzienny obiad, jak i na eleganckie przyjęcie. Składniki są proste, a ich połączenie tworzy prawdziwie niezapomniane doświadczenie kulinarne. Kraksa francuskich piekarni prawie w twoim domu. Ta tarta ze szpinakiem i białym serem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zaskocz swoich gości nietypowym połączeniem smaków.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • SZPINAK:
  • cebula
  • czosnek
  • pieprz
  • sól
  • ew. vegeta
  • SER:
  • O,60 kg białego sera (półtłusty)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa (mielona)
  • DODATKI:
  • wędlina

Tarta z białym serem i ze szpinakiem – jak zrobić?

  1. Ciasto wyrobić i włożyć do lodówki na 30 min. Po 30 minutach wyłożyć na formę i ponakuwać widelcem. Włożyć do piekarnika na 15 min na 170 – 180 stopni C.
  2. SZPINAK: Zamrożone liście (szpinaku) poddusić z cebulą i czosnkiem. Do smaku doprawić solą, pieprzem, ew. vegetą.
  3. SER: Pognieść widelcem, dodać rozmącone jajko. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  4. Na podpieczone ciasto ułożyć wędlinę, szpinak i na gorę ser.
  5. Wstawić do pieca na około 40 min do 170 stopni C.

Słowa kluczowe: tarta ze szpinakiem i białym serem

Tarta z białym serem i ze szpinakiem – dodatkowe informacje

Podpieczone ciasto najlepiej żeby miało złocisty kolor.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z bakłażanem i marchewką
Następny przepis: Tarta z brokułami i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode