Tarta z bakłażanem i marchewką

Tarta z bakłażanem i marchewką

Zapraszam do odkrywania smaków kuchni francuskiej poprzez ten prosty i aromatyczny przepis – Tartę z bakłażanem i marchewką. Jest to doskonały pomysł na połączenie tych dwóch warzyw w jeden smakowity, pieczony wypiek. Ta tarta ma kruchą i delikatna skorupę, wypełnioną warstwami bakłażanów i marchewki, które łączą się, tworząc jedyny w swoim rodzaju smak. Tarta z bakłażanem jest nie tylko pyszna, ale też atrakcyjna wizualnie – kolorowe warzywa tworzą piękny wzór na wierzchu tarty, który jest równie przyjemny dla oka, jak dla podniebienia.

Składniki:

  • kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 160 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • duża szczypta cukru
  • 4 łyżki zimnej wody
  • farsz:
  • 3 marchewki
  • 1 bakłażan
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kostka sera typu feta
  • 1/2 łyżeczki curry
  • gałka muszkatołowa, pieprz
  • mieszanka ulubionych ziół

Tarta z bakłażanem i marchewką – jak zrobić?

  1. Ciasto kruche przygotowujemy ok 5 godz. wcześniej przed pieczeniem. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, posiekane w kostkę bardzo zimne masło, wodę i cukier, a następnie dokładnie, ale w miarę szybko zarabiamy ciasto.
  2. Wałkiem posmarowanym olejem wałkujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty, a następnie chowamy do lodówki na ok 4 godziny.
  3. Bakłażana przed pokrojeniem musimy pomoczyć w gorącej wodzie ok 15 minut (inaczej po upieczeniu skórka będzie bardzo twarda!). Gdy już zmięknie, przekrawamy go na 4 części, wydrążamy środki i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Marchew obieramy ze skórki i za pomocą obieraka również tniemy na plasterki.
  4. Do rondelka kruszymy ser feta i na bardzo małym gazie go roztapiamy. Należy uważać, aby go nie przypalić. Gdy jego konsystencja będzie jednolita i gładka, ściągamy go z ognia, dolewamy śmietankę, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku curry, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem.
  5. Ciasto na tartę przykrywamy folią aluminiową, obciążamy np. grochem i pieczemy w 200*C 12 minut, a następnie już bez folii (ciasto musimy nakłuć widelcem) 15 minut. Podpieczony spód do tarty smarujemy sosem i fantazyjnie układamy na nim bakłażana i marchewkę. Całość posypujemy ulubionymi ziołami.

Tarta z bakłażanem i marchewką – dodatkowe informacje

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/02/tarta-z-bakazanem-i-marchewka.html


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z białą czekoladą i malinami
Następny przepis: Tarta z białym serem i ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode