Tarta z białą czekoladą i malinami

Tarta z białą czekoladą i malinami

Ta tarta z białą czekoladą i malinami to prawdziwa gratka dla słodkich łasuchów. Idealna na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć bliskich czymś wyjątkowym. Połączenie kruchego ciasta, słodkiej białej czekolady i lekko kwaskowatych malin tworzy niesamowity smak, który na długo zostaje w pamięci. Każdy kawałek tej tarty to kwintesencja letniego deseru. To połączenie, które łączy w sobie lekkość, kremowy smak białej czekolady i świeżość malin. To przepis dla tych, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów i cenią niebanalne połączenia smakowe.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 130 g mąki
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 żółtko
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150g białej czekolady
  • 2 jajka
  • 300 g malin

Tarta z białą czekoladą i malinami – jak zrobić?

  1. Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem, dodać żółtko, zimną wodę i zagnieść ciasto, uformować kulę, włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do tarty. Nakłuć widelcem, na ciasto położyć papier i kulki ceramiczne lub fasolę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 10 minut, usunąć papier i kulki, piec kolejne 10 minut, do momentu aż ciasto się zrumieni.
  2. Połamaną na kawałki białą czekoladę roztopić w gorącej śmietance, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Jajka roztrzepać i wymieszać z masą czekoladową. Na tartę wyłożyć maliny, zalać masą, wstawić do piekarnika, piec ok. 20 minut, aż masa się zetnie. Przed podaniem ostudzić. Udekorować malinami.

Tarta z białą czekoladą i malinami – dodatkowe informacje

Do ciasta można użyć mrożonych malin, wcześniej należy je rozmrozić i lekko odsączyć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta śliwkowa na cieście francuskim
Następny przepis: Tarta z bakłażanem i marchewką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode