Tarta z białą czekoladą i malinami
Ta tarta z białą czekoladą i malinami to prawdziwa gratka dla słodkich łasuchów. Idealna na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć bliskich czymś wyjątkowym. Połączenie kruchego ciasta, słodkiej białej czekolady i lekko kwaskowatych malin tworzy niesamowity smak, który na długo zostaje w pamięci. Każdy kawałek tej tarty to kwintesencja letniego deseru. To połączenie, które łączy w sobie lekkość, kremowy smak białej czekolady i świeżość malin. To przepis dla tych, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów i cenią niebanalne połączenia smakowe.
admin
Składniki:
- 100 g masła
- 130 g mąki
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 żółtko
- 200 ml śmietanki 30%
- 150g białej czekolady
- 2 jajka
- 300 g malin
Tarta z białą czekoladą i malinami – jak zrobić?
- Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem, dodać żółtko, zimną wodę i zagnieść ciasto, uformować kulę, włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do tarty. Nakłuć widelcem, na ciasto położyć papier i kulki ceramiczne lub fasolę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 10 minut, usunąć papier i kulki, piec kolejne 10 minut, do momentu aż ciasto się zrumieni.
- Połamaną na kawałki białą czekoladę roztopić w gorącej śmietance, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Jajka roztrzepać i wymieszać z masą czekoladową. Na tartę wyłożyć maliny, zalać masą, wstawić do piekarnika, piec ok. 20 minut, aż masa się zetnie. Przed podaniem ostudzić. Udekorować malinami.
Tarta z białą czekoladą i malinami – dodatkowe informacje
Do ciasta można użyć mrożonych malin, wcześniej należy je rozmrozić i lekko odsączyć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta śliwkowa na cieście francuskim
Następny przepis: Tarta z bakłażanem i marchewką