Tarta meksykańska
Przygotuj się na wyjątkową kulinarne podróż do serca Meksyku z naszą tartą meksykańską. Ta pieczona potrawa jest wspaniałą symfonią smaków – ostrej papryki, soczystych pomidorów, białego sera gouda i chrupiącej cebuli. Doskonale sprawdzi się na weekendowy obiad czy spotkanie ze znajomymi. Tarta meksykańska to również świetna propozycja dla wegetarian, jako alternatywa dla tradycyjnej tarty mięsnej. Jej bogaty aromat i wyraziste smaki zadowolą najbardziej wymagające podniebienia. Przekonaj się sam, jak prosta w przygotowaniu potrafi być ta meksykańska uczta. Czy jesteś gotowy na wyjątkową przygodę kulinarne? Zacznijmy!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej
- 5 g margaryny lub masła
- 100 ml mleka
- 1/4 kostki świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- Nadzienie:
- pierś kurczaka (pojedyncza)
- 50 g startego sera żółtego
- 1/2 opakowania warzyw meksykańskich na patelnię
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki przyprawy do drobiu
- pieprz
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- Dodatkowo:
- ser żółty
Tarta meksykańska – jak zrobić?
- Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać ciepłą, stopioną margarynę lub masło, potem resztę składników i zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć cisto do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia. - Farsz:
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce tłuszczu, doprawić do smaku przyprawą do kurczaka, ziołami i pieprzem. Warzywa meksykańskie wyłożyć na patelnię z jedną łyżką oleju i smażyć ok. 8 minut, ostudzić. W misce wymieszać usmażonego kurczaka, warzywa i starty ser żółty. - Użyłam takiej mieszanki meksykańskiej.
- Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy na tartę, podpiec ok. 10 – 15 min. w temp. 180*C. Wyłożyć farsz, posypać żółtym serem startym na tarce i piec 10 – 15 min. do rozpuszczenia sera.
Tarta meksykańska – dodatkowe informacje
Podawałam z keczupem 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta jogurtowa z jeżynami i malinami
Następny przepis: Tarta z warzywami na cieście bez masła