Tarta meksykańska

Tarta meksykańska

Przygotuj się na wyjątkową kulinarne podróż do serca Meksyku z naszą tartą meksykańską. Ta pieczona potrawa jest wspaniałą symfonią smaków – ostrej papryki, soczystych pomidorów, białego sera gouda i chrupiącej cebuli. Doskonale sprawdzi się na weekendowy obiad czy spotkanie ze znajomymi. Tarta meksykańska to również świetna propozycja dla wegetarian, jako alternatywa dla tradycyjnej tarty mięsnej. Jej bogaty aromat i wyraziste smaki zadowolą najbardziej wymagające podniebienia. Przekonaj się sam, jak prosta w przygotowaniu potrafi być ta meksykańska uczta. Czy jesteś gotowy na wyjątkową przygodę kulinarne? Zacznijmy!

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
  • 250 g mąki pszennej
  • 5 g margaryny lub masła
  • 100 ml mleka
  • 1/4 kostki świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • pierś kurczaka (pojedyncza)
  • 50 g startego sera żółtego
  • 1/2 opakowania warzyw meksykańskich na patelnię
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do drobiu
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Dodatkowo:
  • ser żółty

Tarta meksykańska – jak zrobić?

  1. Ciasto drożdżowe:
    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać ciepłą, stopioną margarynę lub masło, potem resztę składników i zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć cisto do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.
  2. Farsz:
    Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce tłuszczu, doprawić do smaku przyprawą do kurczaka, ziołami i pieprzem. Warzywa meksykańskie wyłożyć na patelnię z jedną łyżką oleju i smażyć ok. 8 minut, ostudzić. W misce wymieszać usmażonego kurczaka, warzywa i starty ser żółty.
  3. Użyłam takiej mieszanki meksykańskiej.
  4. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy na tartę, podpiec ok. 10 – 15 min. w temp. 180*C. Wyłożyć farsz, posypać żółtym serem startym na tarce i piec 10 – 15 min. do rozpuszczenia sera.

Tarta meksykańska – dodatkowe informacje

Podawałam z keczupem 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta jogurtowa z jeżynami i malinami
Następny przepis: Tarta z warzywami na cieście bez masła

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode