Tani gulasz z kaczych żołądków

Tani gulasz z kaczych żołądków

Ten przepis to doskonały sposób na wykorzystanie mięsa, które często jest pomijane – żołądków kaczych. Tani gulasz z kaczych żołądków to danie obfite, pyszne i pełne aksamitnego aromatu. Żołądki kacze są niezwykle odżywcze, a ich mięso – chociaż trochę szersze – jest jednocześnie delikatne i smaczne. Głęboki smak żołądków dodatkowo zyskuje na intensywności dzięki gulaszowi. Przepis ten to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni, który z pewnością zadowoli nie tylko wyrafinowane podniebienia, ale i domowe budżety.

Składniki:

  • – kacze żołądki : 600-800 g
  • – cebula duża : 1 sztuka
  • – marchew : 2 sztuki
  • -seler : 0,5 korzenia
  • – woda : 1500-1700 ml
  • -pieprz czarny mielony : 1 łyżeczka
  • -sól : 1-2 łyżki
  • -ziele angielskie : 5-6 ziarenek
  • – liście laurowe : 4 sztuki
  • – świeże posiekane listki lubczyku (niekoniecznie) : 1 łyżka
  • – olej rzepakowy : 4-6 łyżek
  • – śmietana 18 % : 1-2 łyżki
  • -mąka pszenna : 3 łyżki
  • – masło : 1 łyżka
  • dodatki :

  • – ugotowana kasza jęczmienna lub gryczana : 200 g
  • – ugotowane brokuły : 100-200 g

Tani gulasz z kaczych żołądków – jak zrobić?

  • 1.
    Zołądki umyć, pokroić na 3-4 części. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Seler obrać, umyć, pokroić na części.
  • 2.
    Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć żołądki (8-10 minut). Zdjąć z patelni. Na patelnię wrzucić cebulę, zeszklić, przełożyć do dużego garnka. Na tę samą patelnię wrzucić masło i marchew, smażyć 3-4 minuty. Żołądki, seler i marchew przełożyć do garnka z cebulą, zalać wodą, dodać przyprawy, dusić pod przykryciem 70-80 minut. Gdy żołądki zmiękną, z wywaru wyjąć seler. Sos zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną i 6 łyżkami zimnej wody. Doprawić do smaku solą. Zwiększyć ogień, gotować 3-4 minuty. Podawać z ugotowaną kaszą i np. brokułami.

Słowa kluczowe: przepis na żołądki z kaczki, żołądki kacze przepisy, gulasz z żołądków kaczych, żołądki kacze, żołądki kacze przepis

Tani gulasz z kaczych żołądków – dodatkowe informacje

Do sosu można dodać więcej pieprzu, zależnie od upodobań. 15 minut przed końcem gotowania gulaszu można dorzucić mrożony zielony groszek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Talarki ziemniaczane
Następny przepis: tani i szybki tort na każdą okazję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode