Tani gulasz z kaczych żołądków
Ten przepis to doskonały sposób na wykorzystanie mięsa, które często jest pomijane – żołądków kaczych. Tani gulasz z kaczych żołądków to danie obfite, pyszne i pełne aksamitnego aromatu. Żołądki kacze są niezwykle odżywcze, a ich mięso – chociaż trochę szersze – jest jednocześnie delikatne i smaczne. Głęboki smak żołądków dodatkowo zyskuje na intensywności dzięki gulaszowi. Przepis ten to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni, który z pewnością zadowoli nie tylko wyrafinowane podniebienia, ale i domowe budżety.
admin
Składniki:
- – kacze żołądki : 600-800 g
- – cebula duża : 1 sztuka
- – marchew : 2 sztuki
- -seler : 0,5 korzenia
- – woda : 1500-1700 ml
- -pieprz czarny mielony : 1 łyżeczka
- -sól : 1-2 łyżki
- -ziele angielskie : 5-6 ziarenek
- – liście laurowe : 4 sztuki
- – świeże posiekane listki lubczyku (niekoniecznie) : 1 łyżka
- – olej rzepakowy : 4-6 łyżek
- – śmietana 18 % : 1-2 łyżki
- -mąka pszenna : 3 łyżki
- – masło : 1 łyżka
- – ugotowana kasza jęczmienna lub gryczana : 200 g
- – ugotowane brokuły : 100-200 g
dodatki :
Tani gulasz z kaczych żołądków – jak zrobić?
-
1.
Zołądki umyć, pokroić na 3-4 części. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Seler obrać, umyć, pokroić na części. -
2.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć żołądki (8-10 minut). Zdjąć z patelni. Na patelnię wrzucić cebulę, zeszklić, przełożyć do dużego garnka. Na tę samą patelnię wrzucić masło i marchew, smażyć 3-4 minuty. Żołądki, seler i marchew przełożyć do garnka z cebulą, zalać wodą, dodać przyprawy, dusić pod przykryciem 70-80 minut. Gdy żołądki zmiękną, z wywaru wyjąć seler. Sos zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną i 6 łyżkami zimnej wody. Doprawić do smaku solą. Zwiększyć ogień, gotować 3-4 minuty. Podawać z ugotowaną kaszą i np. brokułami.
Słowa kluczowe: przepis na żołądki z kaczki, żołądki kacze przepisy, gulasz z żołądków kaczych, żołądki kacze, żołądki kacze przepis
Tani gulasz z kaczych żołądków – dodatkowe informacje
Do sosu można dodać więcej pieprzu, zależnie od upodobań. 15 minut przed końcem gotowania gulaszu można dorzucić mrożony zielony groszek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Talarki ziemniaczane
Następny przepis: tani i szybki tort na każdą okazję