Tajskie chrupiące spring rolls

Tajskie chrupiące spring rolls

Zapraszamy do odkrycia przepisu na egzotyczne Tajskie spring rolls. To danie, które jest popularyzowane przez ulicznych sprzedawców na całym świecie, korzeni ma w kuchni azjatyckiej. Chrupiące rolki wypełnione są smakowitym farszem, którego podstawą są warzywa i mięso, a całość jest zwinięta w cienkie ciasto. Jest to idealna propozycja na przystawkę lub lekki lunch, a przyrządzanie jest doskonałym sposobem na zaszczepienie w domownikach miłości do odważnych smaków kuchni tajskiej. Zaskocz swoich bliskich i przenieś ich na chwilę do słonecznej Tajlandii za pomocą naszego przepisu na chrupiące spring rolls.

Składniki:

  • Curry do spring rolls:
  • 1 małe zielone chili
  • 3 sztuki obranego korzenia kolendry lub liście kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżki białego pieprzu
  • Farsz:
  • 10 namoczonych grzybów mun
  • 1 duża obrana marchew – pokrojona w zapałkę
  • 1/8 małej, białej kapusty, posiekanej w drobne paseczki
  • 1 cebula szalotka pokrojona w kostkę
  • garść kiełków fasoli
  • garść makaronu ryżowego (przyrządzonego według przepisu na opakowaniu i pokrojonego na mniejsze kawałki)
  • sos sojowy
  • cukier
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • pszenne ciasto (np. Thai Spring Roll Pastry)
  • roztrzepane żółtko jaja kurzego do klejenia ciasta

Tajskie chrupiące spring rolls – jak zrobić?

  1. Przygotowujemy curry. Zieloną paprykę, kolendrę, czosnek, sól i pieprz blendujemy na gładką masę, którą będziemy dodawać do farszu. Na patelnię wlewamy dwie łyżki oleju i dodajemy jedną dużą łyżkę przygotowanego curry, które przesmażamy. Następnie dodajemy pokrojone: cebulę, marchewkę, grzyby mun, kapustę i ponownie obsmażamy. Na koniec łączymy warzywa z makaronem i kiełkami. Wlewamy 5 łyżek sosu sojowego, łyżkę cukru, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy. Zabieramy się do zwijania spring rollsów. UWAGA: Gotowe ciasto pszenne do spring rolls ma kształt kwadratowy, a nie okrągły jak papier ryżowy – więc: odwracamy arkusz ciasta tak, aby jeden róg był skierowany w naszą stronę. Mniej więcej na środku ciasta kładziemy 2 łyżki nadzienia. Chwytamy róg ciasta najbliżej nas i zawijamy go na nadzienie. Teraz palcami podwijamy ciasto pod nadzienie ściskając je odrobinę, tworząc kształt rulonu. Robimy jeden obrót ciasta z farszem do przodu. Smarujemy ciasto po bokach rulonu żółtkiem i składamy je do środka. Powstaje kształt otwartej koperty. Smarujemy żółtkiem ostatni otwarty róg i zwijamy rulon do końca. Olej wlewamy do głębokiego naczynia i podgrzewamy. Gdy jest gorący wkładamy po 4-5 spring rolls i smażymy ok 4 minut od czasu do czasu obracając. Wyjmujemy gdy zbrązowieją, odsączamy na papierze.

Tajskie chrupiące spring rolls – dodatkowe informacje

Składniki na 10-15 spring rolls. Wyśmienicie smakują jeszcze ciepłe maczane z sosem chilli 🙂

Sos chili:

2 małe, czerwone papryczki chili

6 łyżek wody

6 łyżek octu ryżowego

6 łyżek cukru

Jeśli złożenie ciasta nie jest zrozumiałe, w wyszukiwarkę internetową proszę wpisać „How to roll spring rolls” 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tajski sos orzechowy (z masłem orzechowym)
Następny przepis: Tani gulasz z kaczych żołądków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode