TAGLIATELLE Z SOSEM MIĘSNO-POMIDOROWYM (TAGLIATELLE al RAGÙ)
Oto autentyczny przepis na włoskie Tagliatelle al ragù, tradycyjne danie z regionu Emilia-Romania. Ten znakomity sos mięsno-pomidorowy, znany również jako Bolognese, jest sporządzany z mieszanki wieprzowego i wołowego mięsa, które zostało delikatnie podsmażone, a następnie duszone z koncentratem pomidorowym, cebulą, marchewką i selerem w smakowitym bulionie, przez kilka godzin. To danie to synonim domowego, rozgrzewającego komfortu, idealne na zimowe wieczory. W połączeniu z tagliatelle, grubymi włoskimi kluskami, staje się prawdziwą gratką dla miłośników kuchni włoskiej.
admin
Składniki:
- 500 g makaronu tagliatelle (szuszonego lub świeżego jajecznego, dostępnego na stoiskach z lodówkami lub najlepiej domowej roboty – przepis znajdziecie u mnie)
- 500g mielonego mięsa (najlepiej wołowo-wieprzowe)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera neciowego
- 0,7 l passaty pomidorowej (przecier pomidorowy)
- tarty ser typu parmezna
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Tagliatelle z sosem mięsno-pomidorowym (tagliatelle al ragù) – jak zrobić?
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, a nastepnie zeszklić cebulę, dodać potartą na grubych oczkach marchewkę i porojony w kosteczkę seler naciowy – wszystko podsmażyć (ok. 5 min.), następnie dodać mięso, doprawić solą i pieprzem dusić ok. 10 min. pod przykryciem. Po tym czasie dodać passatę pomidorową i dusić przez min.45 minut.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę, ugotować makaron al dente. Odcedzić i wymieszać ze wcześniej przygotowanym sosem. Lekko przemieszać, podawać posypane startym parmezanem.
Buon Appetito!
Tagliatelle al ragù – dodatkowe informacje
Przepis na domowy makaron tagliatelle znajdziesz tutaj:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tagliatelle-rigate-fatte-in-casa-domowy-makaron-karbowane-ta
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tagliatelle bolognese
Następny przepis: Tagliatelle Carbonara