Tagliatelle bolognese

Tagliatelle bolognese

Oddajmy się kuszącemu aromatowi i autentycznym, włoskim smakom naszego przepisu na tagliatelle bolognese. Ten kwintesencjalny dżem kuchni Bologni, znany i kochany na całym świecie, jest prawdziwym obrazem domowej, komfortowej kuchni. Wykwintne tagliatelle, suto pokryte sosem bolognese, pełnym aromatu mięsa, pomidorów i ziół, tworzą danie, które zapewni zadowolenie każdemu miłośnikowi makaronu. Przygotowanie tego klasyka włoskiej kuchni jest dosyć proste, a wynik końcowy, pełen złożonych smaków i kremowej tekstury, jest dyskusją godnym na każdym spotkaniu przy stole. Zatem, jeśli szukasz idealnego przepisu na tagliatelle bolognese, właśnie go znalazłeś.

Składniki:

  • 200 g makaronu Tagliatelle (Wstążki)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów (400 g) (ja użyłam pomidorów domowych)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka soku pomidorowego (ew. 1 szklanka wina)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • olej
  • starta mozarella wg uznania

Tagliatelle bolognese – jak zrobić?

  1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Pomidory zblenderować na gładko.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
  4. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych okach i dodać do cebuli, a gdy zmięknie dodać mięso mielone. Całość posolić łyżeczką soli, wymieszać i smażyć często mieszając, aż mięso się „zetnie”. Dodać pomidory i chwilę poddusić.
  5. Wlać szklankę mleka, poczekać, aż sos trochę odparuje i dolać sok pomidorowy. Całość doprawić zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i oregano.
  6. Gdy sos zredukuje nieco swoją objętość zmniejszyć moc grzania do minimum. Dusić godzinę, a najlepiej dwie co jakiś czas mieszając. Pod koniec do sosu dodać roztarty czosnek i wszystko dokładnie wymieszać. Sos podawać na makaronie posypany mozzarellą. Polecam!

Tagliatelle bolognese – dodatkowe informacje

Osobiście zostawiam sobie szklankę wody po gotowaniu makaronu i używam jej gdy sos za bardzo się zredukuje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tagiatelle ze szpinakiem i ricottą
Następny przepis: TAGLIATELLE Z SOSEM MIĘSNO-POMIDOROWYM (TAGLIATELLE al RAGÙ)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode