Tagliatelle bolognese
Oddajmy się kuszącemu aromatowi i autentycznym, włoskim smakom naszego przepisu na tagliatelle bolognese. Ten kwintesencjalny dżem kuchni Bologni, znany i kochany na całym świecie, jest prawdziwym obrazem domowej, komfortowej kuchni. Wykwintne tagliatelle, suto pokryte sosem bolognese, pełnym aromatu mięsa, pomidorów i ziół, tworzą danie, które zapewni zadowolenie każdemu miłośnikowi makaronu. Przygotowanie tego klasyka włoskiej kuchni jest dosyć proste, a wynik końcowy, pełen złożonych smaków i kremowej tekstury, jest dyskusją godnym na każdym spotkaniu przy stole. Zatem, jeśli szukasz idealnego przepisu na tagliatelle bolognese, właśnie go znalazłeś.
admin
Składniki:
- 200 g makaronu Tagliatelle (Wstążki)
- 500 g mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów (400 g) (ja użyłam pomidorów domowych)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka soku pomidorowego (ew. 1 szklanka wina)
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- olej
- starta mozarella wg uznania
Tagliatelle bolognese – jak zrobić?
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Pomidory zblenderować na gładko.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
- Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych okach i dodać do cebuli, a gdy zmięknie dodać mięso mielone. Całość posolić łyżeczką soli, wymieszać i smażyć często mieszając, aż mięso się „zetnie”. Dodać pomidory i chwilę poddusić.
- Wlać szklankę mleka, poczekać, aż sos trochę odparuje i dolać sok pomidorowy. Całość doprawić zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i oregano.
- Gdy sos zredukuje nieco swoją objętość zmniejszyć moc grzania do minimum. Dusić godzinę, a najlepiej dwie co jakiś czas mieszając. Pod koniec do sosu dodać roztarty czosnek i wszystko dokładnie wymieszać. Sos podawać na makaronie posypany mozzarellą. Polecam!
Tagliatelle bolognese – dodatkowe informacje
Osobiście zostawiam sobie szklankę wody po gotowaniu makaronu i używam jej gdy sos za bardzo się zredukuje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tagiatelle ze szpinakiem i ricottą
Następny przepis: TAGLIATELLE Z SOSEM MIĘSNO-POMIDOROWYM (TAGLIATELLE al RAGÙ)