tagin z kurczakiem

tagin z kurczakiem

Tradycyjny tagin z kurczakiem to danie emanujące głęboką esencją marokańskiej kuchni. Ta kusząca potrawa to połączenie delikatnego kurczaka z bogatą mieszanką przypraw. Co unikalne, gotowanie taginu odbywa się w specjalnym glinianym naczyniu o tej samej nazwie, dzięki czemu danie nabiera wyjątkowej głębi smaku. Składniki to przede wszystkim kurczak, cebula i czosnek, które następnie są przyprawiane różnymi ziołami i przyprawami. Starannie dobrany zestaw dodatków czyni to danie aromatycznym i satysfakcjonującym. Wszystko to sprawia, że tagin z kurczakiem to doświadczenie kulinarne, które zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia.

Składniki:

  • 4 uda kurczaka
  • pół cytryny
  • 5 listków laurowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki kminku
  • olej do smażenia

Tagin z kurczakiem – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka myjemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Ząbki czosnku i imbir siekamy bardzo drobno, mieszamy z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Do marynaty dodajemy pokrojoną w kostkę cytrynę oraz listki laurowe. Do powstałej marynaty wkładamy uda kurczaka, odstawiamy na ok 3 godz .
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  3. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oleju podsmażamy kurczaka z obu stron ( listek laurowy i cytryny zostawiamy ). Wyjmujemy i odkładamy na chwile na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, oprószając przyprawami: curry, kolendrą oraz kminkiem.
  4. Warzywa z przyprawami podsmażamy ok 3-4 min i przekładamy całą zawartość patelni do naszego glinianego garnka.
  5. Na podsmażonych warzywach układamy uda kurczaka wraz z cytryną i listkiem laurowym. Zalewamy wszystko bulionem drobiowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  6. Pieczemy ok 1,5 godziny.

tagin z kurczakiem – dodatkowe informacje

Tagine nie jest jedynym naczyniem w którym można przygotować tę potrawę. Równie dobrze można przyrządzić ją w glinianym garnku rzymskim, garnku żeliwnym czy po prostu w rondlu z grubym dnem. Brak glinianego naczynia nie stoi na przeszkodzie do przyrządzenia dania!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tagiatelle ze szpinakiem i ricottą
Następny przepis: TAGLIATELLE Z SOSEM MIĘSNO-POMIDOROWYM (TAGLIATELLE al RAGÙ)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode