tagin z kurczakiem
Tradycyjny tagin z kurczakiem to danie emanujące głęboką esencją marokańskiej kuchni. Ta kusząca potrawa to połączenie delikatnego kurczaka z bogatą mieszanką przypraw. Co unikalne, gotowanie taginu odbywa się w specjalnym glinianym naczyniu o tej samej nazwie, dzięki czemu danie nabiera wyjątkowej głębi smaku. Składniki to przede wszystkim kurczak, cebula i czosnek, które następnie są przyprawiane różnymi ziołami i przyprawami. Starannie dobrany zestaw dodatków czyni to danie aromatycznym i satysfakcjonującym. Wszystko to sprawia, że tagin z kurczakiem to doświadczenie kulinarne, które zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia.
admin
Składniki:
- 4 uda kurczaka
- pół cytryny
- 5 listków laurowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 250 ml bulionu drobiowego
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki kminku
- olej do smażenia
Tagin z kurczakiem – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Kurczaka myjemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Ząbki czosnku i imbir siekamy bardzo drobno, mieszamy z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Do marynaty dodajemy pokrojoną w kostkę cytrynę oraz listki laurowe. Do powstałej marynaty wkładamy uda kurczaka, odstawiamy na ok 3 godz .
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oleju podsmażamy kurczaka z obu stron ( listek laurowy i cytryny zostawiamy ). Wyjmujemy i odkładamy na chwile na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, oprószając przyprawami: curry, kolendrą oraz kminkiem.
- Warzywa z przyprawami podsmażamy ok 3-4 min i przekładamy całą zawartość patelni do naszego glinianego garnka.
- Na podsmażonych warzywach układamy uda kurczaka wraz z cytryną i listkiem laurowym. Zalewamy wszystko bulionem drobiowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy ok 1,5 godziny.
tagin z kurczakiem – dodatkowe informacje
Tagine nie jest jedynym naczyniem w którym można przygotować tę potrawę. Równie dobrze można przyrządzić ją w glinianym garnku rzymskim, garnku żeliwnym czy po prostu w rondlu z grubym dnem. Brak glinianego naczynia nie stoi na przeszkodzie do przyrządzenia dania!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tagiatelle ze szpinakiem i ricottą
Następny przepis: TAGLIATELLE Z SOSEM MIĘSNO-POMIDOROWYM (TAGLIATELLE al RAGÙ)