Szyszki z kajmakiem
Szyszki z kajmakiem to przysmak, który zachwyci nie tylko wielbicieli tradycyjnych polskich wypieków, ale i wszystkich łasuchów. Wyróżniają się one niezwykłym smakiem i konsystencją, dzięki połączeniu miąższu krówkowego z lekko chrupiącym ryżem preparowanym. Ten przepis na szyszki z masy kajmakowej to gwarancja niezapomnianych wrażeń smakowych. Przepis jest dosyć prosty, a efekt końcowy wyjątkowo zadowalający. Szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej to idealny dodatek do kawy lub herbaty. Taki deser na pewno przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przygotuj już dzisiaj te niezwykłe szyszki karmelowe.
admin
Składniki:
- 1 puszka kajmaku*/masy krówkowej
- 100-120g ryżu preparowanego
- 2 łyżki masła
Szyszki z kajmakiem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Do wysokiego nagrzanego garnka wkładamy masło, gdy się rozpuści dodajemy kajmak/masę krówkową.
- Nastawiamy mały ogień – to ważne.
- Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, dającą się swobodnie mieszać w garnku wsypujemy preparowany ryż, mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.
- Gdy ryż będzie całkowicie oblepiony masą, zdejmujemy z ognia.
- Próbowałam nadawać kształt szyszek dłońmi lecz strasznie się kleiła do dłoni, więc robiłam to za pomocą dwóch łyżek stołowych.
- Odstawiamy do stężenia, gdy ostygną możemy wsadzić do lodówki, co przyśpieszy cały proces.
Porady – Szyszki z kajmakiem
*Kajmak możemy zrobić: mleko skondensowane wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby przykryło puszkę i gotujemy kilka godzin (ja gotuję 5h) lub po prostu kupić gotową masę. Wolę zrobić samą dzień wcześniej, moim zdaniem jest lepsza;)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szynka z jelenia konfitowana w gęsim smalcu
Następny przepis: Szyszki z czekoladą