Szyszki z kajmakiem

Szyszki z kajmakiem

Szyszki z kajmakiem to przysmak, który zachwyci nie tylko wielbicieli tradycyjnych polskich wypieków, ale i wszystkich łasuchów. Wyróżniają się one niezwykłym smakiem i konsystencją, dzięki połączeniu miąższu krówkowego z lekko chrupiącym ryżem preparowanym. Ten przepis na szyszki z masy kajmakowej to gwarancja niezapomnianych wrażeń smakowych. Przepis jest dosyć prosty, a efekt końcowy wyjątkowo zadowalający. Szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej to idealny dodatek do kawy lub herbaty. Taki deser na pewno przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przygotuj już dzisiaj te niezwykłe szyszki karmelowe.

Składniki:

  • 1 puszka kajmaku*/masy krówkowej
  • 100-120g ryżu preparowanego
  • 2 łyżki masła

Szyszki z kajmakiem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego nagrzanego garnka wkładamy masło, gdy się rozpuści dodajemy kajmak/masę krówkową.
  2. Nastawiamy mały ogień – to ważne.
  3. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, dającą się swobodnie mieszać w garnku wsypujemy preparowany ryż, mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.
  4. Gdy ryż będzie całkowicie oblepiony masą, zdejmujemy z ognia.
  5. Próbowałam nadawać kształt szyszek dłońmi lecz strasznie się kleiła do dłoni, więc robiłam to za pomocą dwóch łyżek stołowych.
  6. Odstawiamy do stężenia, gdy ostygną możemy wsadzić do lodówki, co przyśpieszy cały proces.

Porady – Szyszki z kajmakiem

*Kajmak możemy zrobić: mleko skondensowane wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby przykryło puszkę i gotujemy kilka godzin (ja gotuję 5h) lub po prostu kupić gotową masę. Wolę zrobić samą dzień wcześniej, moim zdaniem jest lepsza;)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szynka z jelenia konfitowana w gęsim smalcu
Następny przepis: Szyszki z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode