Szyszki z czekoladą
Szyszki z czekoladą to doskonała propozycja dla miłośników nietypowych słodkości. Ten przepis na szyszki z ryżu preparowanego i czekolady to swojego rodzaju połączenie delikatnej słodyczy o chrupiącej konsystencji. Dzięki temu szyszki stanowią nie tylko wyjątkowy dodatek, ale także zaskakująco apetyczny przysmak. Są niezwykle proste do przygotowania, a ich wykwintny smak wzbogaci każdą chwilę. Zamknięte w kształcie szyszek, inspirowane prawdziwymi szyszkami leśnymi, te czekoladowe przysmaki zachwycą nie tylko miłośników czekolady, ale także tych, którzy cenią sobie niebanalne rozwiązania w kuchni. Zatem jeśli szukasz pomysłu na oryginalny deser, szyszki z czekoladą są strzałem w dziesiątkę.
admin
Składniki:
- (17-18 sztuk) (*)
- 400g masy kajmakowej/krówkowej (1 puszka)
- 100g ryżu preparowanego (u mnie brązowy)
- 50g czekolady białej (**)
- 50g czekolady mlecznej
Szyszki z czekoladą – jak zrobić?
- Masę z puszki podzielić na 2 równe części i umieścić w małych garnuszkach/rondelkach. Do jednej części dodać kawałki białej czekolady, a do drugiej mlecznej. Oba garnuszki/rondelki podgrzewać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając – do momentu roztopienia się czekolady. Czekoladowe masy przelać do oddzielnych miseczek, a następnie do każdej z nich wsypać po 50g ryżu preparowanego i dokładnie wymieszać. Z oblepionego ryżu uformować (najlepiej lekko zwilżonymi dłońmi) szyszki lub dowolnej wielkości kulki. Całość przełożyć na talerz i schłodzić w lodówce.
Słowa kluczowe: przepis na szyszki z ryżu preparowanego i czekolady, szyszki w czekoladzie, szyszki z ryżu preparowanego i czekolady
Szyszki z czekoladą – dodatkowe informacje
(*) Formowałam kulki o wielkości pośredniej pomiędzy piłeczką pingpongową a tenisową.
(**)
Pomimo, że dodałam białą i ciemną czekoladę – moje szyszki minimalnie różniły się wyglądem, choć smakiem – tak.
Ich kolor zależy od gatunku składników.
Możecie dodać jeden rodzaj czekolady.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szyszki z kajmakiem
Następny przepis: Tagiatelle ze szpinakiem i ricottą