Szynka z jelenia konfitowana w gęsim smalcu
Niebanalna, ale niezwykle smakowita propozycja dla miłośników dziczyzny. Szynka z jelenia konfitowana w gęsim smalcu to stylowe danie, które nie tylko zaskakuje niecodziennym połączeniem składników, ale także bogactwem smaków. Jeleń to mięso wyjątkowe, wyraziste i soczyste. A dodatek gęsiego smalcu podkreśla jego naturalny, lekko dzikawy smak. Całość tworzy niepowtarzalną kompozycję kulinarnej elegancji. Idealne do spożycia zarówno na codzień, jak i podczas spotkań rodzinnych na święta. Ten przepis, krok po kroku pokaże, jak przygotować to wyjątkowe danie, które z pewnością stanie się ozdobą każdego stołu.
admin
Składniki:
- 1,5 kg mięsa z jelenia, oczyszczonego z błon
- pieprz kolorowy
- chili
- estragon
- ziele angielskie
- imbir
- słodka i ostra papryka
- czosnek granulowany
- suszona cebula
- około 2 litry gęsiego smalcu
- sól
Szynka z jelenia konfitowana w gęsim smalcu – jak zrobić?
- Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Mieszanką przypraw (bez soli) dokładnie nacieramy mięso, odstawiamy na noc do lodówki. Mięso nacieramy solą.
- W żeliwnym garnku rozgrzewamy smalec. W gorący tłuszcz ostrożnie wkładamy mięso, żeby białko się ścięło i wszystkie soki zostały w środku. Zmniejszamy ogień pod garnkiem, tak by tłuszcz tylko mrugał. Dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut. Wyłączamy ogień. Mięso zostawiamy w tłuszczu, żeby spokojnie zastygło.
- Tak jak pisałam, mięso jest pyszne na gorąco, podane jako danie główne z ulubionymi dodatkami, a po wystudzeniu jest wykwintną wędliną na kanapki.
xxxx – dodatkowe informacje
Szynka z jelenia konfitowana w gęsim smalcu
Dzikie mięso przed obróbką powinno być odpowiednio sezonowane i przemrożone, ale kupując je bezpośrednio w sklepie zazwyczaj jest już gotowe do obróbki.
Jeśli lubimy dobrze wysmażone/wypieczone mięso możemy wydłużyć czas duszenia.
Tradycyjne konfitowanie polega na powolnym duszeniu w tłuszczu, przez kilka godzin. Tak też możecie zrobić szynkę z jelenia, ale mnie tak jak pisałam zależało, by mięso było średnio wypieczone.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szynka z jabłkami
Następny przepis: Szynka z sarny wolno pieczona z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami