Szynka z jelenia konfitowana w gęsim smalcu

Szynka z jelenia konfitowana w gęsim smalcu

Niebanalna, ale niezwykle smakowita propozycja dla miłośników dziczyzny. Szynka z jelenia konfitowana w gęsim smalcu to stylowe danie, które nie tylko zaskakuje niecodziennym połączeniem składników, ale także bogactwem smaków. Jeleń to mięso wyjątkowe, wyraziste i soczyste. A dodatek gęsiego smalcu podkreśla jego naturalny, lekko dzikawy smak. Całość tworzy niepowtarzalną kompozycję kulinarnej elegancji. Idealne do spożycia zarówno na codzień, jak i podczas spotkań rodzinnych na święta. Ten przepis, krok po kroku pokaże, jak przygotować to wyjątkowe danie, które z pewnością stanie się ozdobą każdego stołu.

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z jelenia, oczyszczonego z błon
  • pieprz kolorowy
  • chili
  • estragon
  • ziele angielskie
  • imbir
  • słodka i ostra papryka
  • czosnek granulowany
  • suszona cebula
  • około 2 litry gęsiego smalcu
  • sól

Szynka z jelenia konfitowana w gęsim smalcu – jak zrobić?

  1. Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Mieszanką przypraw (bez soli) dokładnie nacieramy mięso, odstawiamy na noc do lodówki. Mięso nacieramy solą.
  2. W żeliwnym garnku rozgrzewamy smalec. W gorący tłuszcz ostrożnie wkładamy mięso, żeby białko się ścięło i wszystkie soki zostały w środku. Zmniejszamy ogień pod garnkiem, tak by tłuszcz tylko mrugał. Dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut. Wyłączamy ogień. Mięso zostawiamy w tłuszczu, żeby spokojnie zastygło.
  3. Tak jak pisałam, mięso jest pyszne na gorąco, podane jako danie główne z ulubionymi dodatkami, a po wystudzeniu jest wykwintną wędliną na kanapki.

xxxx – dodatkowe informacje

Szynka z jelenia konfitowana w gęsim smalcu

Dzikie mięso przed obróbką powinno być odpowiednio sezonowane i przemrożone, ale kupując je bezpośrednio w sklepie zazwyczaj jest już gotowe do obróbki.

Jeśli lubimy dobrze wysmażone/wypieczone mięso możemy wydłużyć czas duszenia.

Tradycyjne konfitowanie polega na powolnym duszeniu w tłuszczu, przez kilka godzin. Tak też możecie zrobić szynkę z jelenia, ale mnie tak jak pisałam zależało, by mięso było średnio wypieczone.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szynka z jabłkami
Następny przepis: Szynka z sarny wolno pieczona z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode