Szynka z jabłkami
Szynka pieczona z jabłkami to wyjątkowy przepis łączący w sobie tradycyjne smaki wielu rodzinnych stołów. Nawiązuje do klasycznej wersji pieczonej szynki, ale dzięki dodatkowi słodko-kwasnych jabłek nabiera innowacyjnego, niebanalnego charakteru. Kombinacja mięsa i owoców to prawdziwa uczta dla podniebienia, której nuty słodkie i aromatyczne idealnie komponują się ze smakiem soczystej szynki. Pieczona szynka z jabłkami to idealny pomysł na domowy obiad czy świąteczny stół. Łatwa w przygotowaniu, smaczna i efektowna – na pewno zachwyci każdego smakosza. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zachęcić do przygody z tym niezwykłym przepisem!
admin
Składniki:
- 1,20 kg schabu wieprzowego
- 1-2 jabłka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki białego, półwytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- majeranek
- suszony tymianek
- olej
- sól, pieprz
Szynka z jabłkami – jak zrobić?
-
1.
Szynkę umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Włożyć przykryte do lodówki na min.2 godz. -
2.
Następnie podsmażyć krótko na rozgrzanym oleju z obu stron. Zdjąć z patelni i za pomocą ostrego noża ponacinać wierzch mięsa w poprzek. -
3.
Jabłka umyć i pokroić w ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne, po czym pociąć w plastry. W nacięcia w mięsie powkładać kawałki jabłek lekko dociskając. -
4.
Pieczeń ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Do miseczki wlać pół szklanki oleju, wino, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszanką posmarować pieczeń. Piec 80-90 minut pod przykryciem w 180 st. 20 minut przed końcem pieczenia odkryć, aby mięso i jabłka się ładnie zrumieniły.
Szynka z jabłkami – dodatkowe informacje
W trakcie pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szynka z dzika duszona w warzywach
Następny przepis: Szynka z jelenia konfitowana w gęsim smalcu