Szynka z jabłkami

Szynka z jabłkami

Szynka pieczona z jabłkami to wyjątkowy przepis łączący w sobie tradycyjne smaki wielu rodzinnych stołów. Nawiązuje do klasycznej wersji pieczonej szynki, ale dzięki dodatkowi słodko-kwasnych jabłek nabiera innowacyjnego, niebanalnego charakteru. Kombinacja mięsa i owoców to prawdziwa uczta dla podniebienia, której nuty słodkie i aromatyczne idealnie komponują się ze smakiem soczystej szynki. Pieczona szynka z jabłkami to idealny pomysł na domowy obiad czy świąteczny stół. Łatwa w przygotowaniu, smaczna i efektowna – na pewno zachwyci każdego smakosza. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zachęcić do przygody z tym niezwykłym przepisem!

Składniki:

  • 1,20 kg schabu wieprzowego
  • 1-2 jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki białego, półwytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • majeranek
  • suszony tymianek
  • olej
  • sól, pieprz

Szynka z jabłkami – jak zrobić?

  1. przyprawiona szynka 1.
    Szynkę umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Włożyć przykryte do lodówki na min.2 godz.
  2. mięso krótko podsmaż 2.
    Następnie podsmażyć krótko na rozgrzanym oleju z obu stron. Zdjąć z patelni i za pomocą ostrego noża ponacinać wierzch mięsa w poprzek.
  3. obłóż jabłkami 3.
    Jabłka umyć i pokroić w ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne, po czym pociąć w plastry. W nacięcia w mięsie powkładać kawałki jabłek lekko dociskając.
  4. gotowe danie 4.
    Pieczeń ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Do miseczki wlać pół szklanki oleju, wino, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszanką posmarować pieczeń. Piec 80-90 minut pod przykryciem w 180 st. 20 minut przed końcem pieczenia odkryć, aby mięso i jabłka się ładnie zrumieniły.

Szynka z jabłkami – dodatkowe informacje

W trakcie pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szynka z dzika duszona w warzywach
Następny przepis: Szynka z jelenia konfitowana w gęsim smalcu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode